Helytelenül használt és karbantartott klímák veszélyei

A klímák mindennapjaink részévé váltak, ha akarjuk, akkor sem tudjuk elkerülni őket. Jelen vannak az autóban, buszokon, vonaton, bevásárlóközpontokban, irodákban, hivatalokban és számos munkahelyen is használnak légkondicionáló berendezéseket.

A helytelenül használt vagy nem megfelelően karbantartott készülékek igen sok kellemetlenséget okozhatnak, ami felettébb bosszantó, tekintve, hogy fő céljuk, hogy életünket komfortosabbá tegyék.

Nézzük meg, mik a helytelenül használt és karbantartott klímák veszélyei!

A legtöbb rossz tapasztalat és kellemetlenség a klímákkal kapcsolatban a többnyire a helytelen használatból fakad.

Helytelenül használt légkondik kockázatai

A helytelen használatból fakadó kellemetlenségeket okozhatja egy rosszul berendezett helyiség, de akár a túl alacsonyra állított hőfok is.

Amikor egy olyan üzletbe vagy más helyiségbe lépünk be, ami túl van hűtve, szervezetünk nehezebben alkalmazkodik a túl nagy hőmérséklet különbséghez, és ez hosszú távon nem csak kellemetlen, de egészségügyi kockázatokat is rejt magában.

Ha folyamatosan olyan helyiségben kell tartózkodnunk – mert például ott dolgozunk -, ami túlságosan le van hűtve, akkor nem csak azt érezhetjük, hogy fázunk, de idegrendszerünk is gyengülhet. Ennek pedig hosszú távon az lehet a következménye, hogy általános rossz közérzetünk lesz, aminek sajnos munkabírásunkra is hatása van.

A másik – főleg irodai környezetben – előforduló probléma, hogy az adott helyiség nem jól van berendezve. Ha a nyakunkba fújja a légkondi a hideget, akkor ízületi problémáink lehetnek, ha szemből helyezkedik el a berendezés, akkor tapasztalhatunk szemszárazságot vagy épp folyamatos könnyezést, ám számos más egészségügyi hatással is szembe kell néznünk. Ebben az esetben próbáljunk meg mindent megtenni annak érdekében, hogy munkakörnyezetünket átrendezhessük.

A nem megfelelően használt légkondicionálók több szempontból is legyengíthetik az immunrendszerünket.

A testben található erek jelentős hőelvezető feladatot is töltenek be. Azonban amikor a nagy melegből egy sokkal hidegebb helyiségbe érkezünk az erek összeszűkülnek, ezáltal csökken a vérkeringés.

A másik nagy gond, hogy a klímakészülékek szárítják a levegőt, a hideg, száraz levegő pedig ránk sincsen jó hatással. Így legyengült szervezetünk pedig kiváló táptalajt ad a különböző vírusok és baktériumok számára.

A nyári megfázás tulajdonképpen annak köszönhető, hogy legyengült immunrendszerünk nem tud ellenállni a nyári megfázást okozó vírusoknak – ebben pedig a fentiek tükrében elég nagy szerepe van a helytelenül üzemeltetett klímakészüléknek.

A felsorolt veszélyeket a legkönnyebben úgy kerülhetjük el, ha egyrészt megfelelő hőmérsékleten használjuk a klímát – ez az orvosszakértők szerint 5-8 C°-kal alacsonyabb legyen, mint a kinti hőmérséklet. Ezen kívül pedig ne tartózkodjunk közvetlenül a kiáramló hideg levegő útjában. Rendezzük be úgy az irodát vagy az otthonunkat, hogy kanapé, íróasztal, ágy ne kerüljön a légkondicionálóval szemben.

A rosszul karbantartott klímák veszélyei

A klímaberendezés beltéri egységének a feladata a lakásban lévő levegő hűtése vagy fűtése. Ahhoz, hogy ez a folyamat végbe mehessen, a készülék hőcserélőjén keresztül nagy mennyiségű levegő áramlik át.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a por milyen hamar meg tud jelenni a bútorokon. Ez a klímaberendezésben hatványozottan igaz, hiszen a por a levegővel együtt bekerül a készülékbe. A beltéri egység tetején lévő ventilátor beszívja a levegőt, az alján pedig kifújja. Miközben a levegő átáramlik a hőcserélő lamellák között, a levegő lehűl, vagy épp felmelegszik. A folyamat közben a por megtelepszik a lamellákon, ráadásul hűtés közben még a kondenzvíz is kicsapódik, így a por sokkal könnyebben ott ragad. Különösen igaz ez azokban a lakásokban, ahol házi kedvenc is tartózkodik.

Az ilyen elhanyagolt és nedves körülmények igencsak kedveznek a penészgomba és az egyéb baktériumok elszaporodásának. Amennyiben ez megtörténik, ezek a kórokozók a légáramlattal együtt bekerülnek a levegőbe, amelyet belélegzünk. Ennek következményeképp megjelenhetnek a légúti megbetegedések is.

A klímaberendezés rendszeres, szakszerű tisztításával és karbantartásával megvédhetjük egészségünket.

A klíma karbantartását egészségünk megóvása mellett a garancia miatt is fontos elvégeztetni, hiszen a rendszeres karbantartás a garancia érvényesítésének egyik feltétele, amennyiben a készülék meghibásodik.

Ajánlott cikkeink

 

5/5 - (427 szavazat)