Az inverteres klíma előnyei

Az inverteres technológiát először a japán Toshiba cég fejlesztette ki 1980-ban, első sorban üzleti célokra, például légkondicionáló berendezésekhez. Köszönhetően annak, hogy ez a technológia igen energiatakarékos és maximális kényelmet biztosít a felhasználóknak, hamarosan világszerte közismert és kedvelt megoldás lett, nem csak az üzleti, de a magán felhasználásban is. Ennek eredménye képpen a mai légkondik döntő többsége is az inverteres technológiát használja. Nézzük meg, minek köszönhető ez a siker, illetve, hogy mik is pontosan az inverteres klíma előnyei!

A hagyományos osztott vagy ablakos légkondik és az inverteres testvéreik közötti fő különbség a berendezés kompresszorában van. Amikor egy hagyományos klímát használunk, annak kompresszora gyakran kikapcsol, majd újra indul, melyhez több energia szükséges.

Ezzel szemben az inverteres klímákat a hőmérséklet-ingadozások és az árampazarlás megszüntetésére fejlesztették ki. Az inverteres váltóáramú klíma fő jellemzője, hogy képes szabályozni a kompresszormotor fordulatszámát. A szabályozott sebesség pedig lehetővé teszi, hogy a készülék anélkül tartsa meg a kívánt hőmérsékletet, hogy le kellene kapcsolnia a motorját.

Ha például egy hagyományos vagy osztott légkondicionálóban beállítunk egy bizonyos hőmérsékletet, a klíma kompresszora automatikusan kikapcsol, amikor elérte a kívánt hőfokot. Amikor pedig a helyiség hőmérséklete megemelkedik, a kompresszor újra bekapcsol, és nagy teljesítményen elkezdi visszahűteni a teret. Ennek a technológiának sok hátránya van, többek között sokkal több áramot fogyaszt, rendszerint zajos a folyamatos ki-be kapcsolás és nagy teljesítményen indulás miatt, és a hűtés is egyenetlen.

Egy inverteres légkondicionálóban a kompresszor nem kapcsol ki még akkor sem, ha elér egy bizonyos hőmérsékletet, mivel rendelkezik egy állítható sebességű funkcióval. Amikor a beállított hőmérsékletet eléri a klímaberendezés, a kompresszor nem kapcsol ki, csak minimálisra redukálja a sebességet, ha pedig a helyiség melegedni kezd, nem kell újra bekapcsolnia és maximális teljesítménnyel dolgoznia, csak az eddig is folyamatosan működő kompresszor sebességén kell egy kicsit növelnie és minimális plusz energiával ismét visszahűtenie a teret.

Mik az inverteres klíma legfontosabb előnyei?

Kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos klímaberendezések

Egy hagyományos klímaberendezésben, amikor a kompresszor bekapcsol, a légkondicionáló jelentős mennyiségű villamos energiát fogyaszt, ami megnöveli a villanyszámlát is. Mivel az inverteres légkondicionáló kompresszora nem kapcsol be és ki rendszeresen, nem fogyaszt sok áramot, amivel jelentős összegeket lehet megtakarítani.

Csendesebb, mint a hagyományos klímák

A hagyományos klímákkal ellentétben – ahol hallani a ki-be kapcsolás és újraindulás zaját -, az inverteres klímák működése halk, mivel ezen zajok nincsenek.

Egyenletes hűtést biztosít

Inverteres klímával az egész helyiségben egyenletes és állandó hőmérséklet tartható fenn, elkerülve a kellemetlen hőingadozásokat, hidegebb vagy melegebb pontokat.

Jobban, gyorsabban tud hűteni

Egy nem inverteres klímaberendezés nem tudja szabályozni a hűtés szintjét, így szükség esetén nem tudja gyorsabban lehűteni a területet. Ellenben, az inverteres klíma nagyobb sebességgel tudja működtetni a kompresszort, hogy szükség esetén gyorsan lehűtse a kívánt területet.

Környezetbarát

Az inverteres technológia a legjobb megoldásnak számít, ha gazdaságos és energiatakarékos működésről van szó. Egy inverteres modellben a fűtés és a hűtés zökkenőmentes és energiatakarékos módon kombinálódik a hagyományos klímákhoz képest. Ráadásul az inverteres klíma napenergia-kompatibilis is! Sok osztott vagy ablakos légkondicionáló nem működik napenergiával, így hiába van napelemes megoldás kialakítva, számos típust nem lehet kombinálni vele. Szerencsére az inverteres klímákkal ez sem jelent gondot.

Legyen szó energiafogyasztásról, villanyszámlákról vagy a működés hatékonyságáról; az inverteres légkondicionálók méltán örvendenek nagy népszerűségnek. Kiváló választás lakásba, házba, irodába, kisebb vagy nagyobb helyiségbe, üzleti vagy magán felhasználásra egyaránt.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (247 szavazat)