Klíma garancia: Klímakészülékek garanciális feltételei

A klímaberendezések kétségkívül nagy szolgálatot tesznek nekünk a forró nyári napokon, sőt típustól függően, akár télen is megbízható társnak bizonyulnak. Azonban – mint minden gép – a klímaberendezések is meghibásodhatnak. Amennyiben még garanciális a készülék, egyszerű dolgunk van. De hogyan is tudunk élni a garanciával? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mik a klíma garancia feltételei és miképp érvényesíthetjük a garanciális igényeinket.

Bármilyen típusú klímát választunk is, számos okból adódhat, hogy a berendezés hibásan működik. Ennek forrása lehet a gyártási folyamat során keletkező hiba, de ugyanúgy problémát okozhat a megfelelő karbantartás elmaradása vagy annak hiányosságai is. Nem véletlen, hogy a gyártók gyakran feltételezik éves karbantartást vagy tisztítást a garancia érvényessége szempontjából. A klíma megfelelő működése ugyanis nemcsak a pénztárcára, hanem az egészségre is pozitív hatással van.

A klímaberendezések leggyakoribb hibái

Töltőgáz hiány

Töltőgát hiányában a klíma nem képes megfelelő hatékonysággal működni.

A klíma beltéri egysége csöpög

Ez arra utalhat, hogy a kondenzvíz elvezetése nem megfelelő.

A beltéri egység kellemetlen szagú levegőt fúj

Ha a klíma szennyeződéseket tartalmaz, akkor penészes vagy egyéb kellemetlen szagokat fújhat, ami igencsak rontja otthonunk levegőminőségét.

A készülék lecsapja a biztosítékot

A klíma túlterhelése esetén lecsaphatja a biztosítékot.

A klíma jegesedik

A túlzott páratartalom vagy más problémák miatt a klíma hűtőfolyadéka megfagyhat, ami hibás működést eredményez.

A klíma garancia feltételei

Az első és legfontosabb a klíma garancia kapcsán, hogy az importőr csak abban az esetben vállal garanciát a klímaberendezésre, ha azt szakszerűen telepítették és helyezték üzembe.

A megfelelő telepítés során figyelembe kell venni a kültéri egység helyes elhelyezését, a hűtőközeg megfelelő betöltését, valamint a belső és külső egységek közötti megfelelő szerelési távolságot.

A jótállási jegyen fel kell tüntetni az üzembe helyező klímaszerelő nevét és a szerelésre jogosító zöldkártya számát.

A berendezés garanciáját az a vállalkozás fogja biztosítani, amellyel az adásvételi szerződést kötöttük. A készülők importőre rajta keresztül adja a garanciát.

Ami még fontos:

  • A garancia időtartama alatt őrizzük meg a vásárlásról szóló számlát.
  • Fontos, hogy legyenek rögzítve a klíma telepítésének körülményei.
  • A beüzemelésről kérjük el a szerelő által kitöltött munkalapot, melyen szerepelni fognak a telepítéskori időjárási adatok, a belső hőmérséklet, a kültéri és beltéri egységek közötti távolság, a vákuum próba értékei, valamint szintkülönbség esetén a felhasznált cső méreteit is.

Milyen hosszú a klíma garanciális ideje?

Minden Magyarországon forgalomba hozott klímaberendezésre törvényileg előírt minimum 1 év jótállási idő vonatkozik, valamint további 2 év termékszavatossági idő a PTK. 169. (2) bekezdése alapján. Az importőrök a piaci verseny miatt további éveket is kínálhatnak kiterjesztett garanciaként.

A garanciális igények érvényesítésekor a hibás alkatrész cseréjéről a klímaberendezés viszonteladója vagy beüzemelője gondoskodik, és az importőr fenntartja a jogot a helyszíni szemléhez.

A klímaberendezések garanciájának érvényesítéséhez rendszeres karbantartás is szükséges, és ezt az importőr előírásai szerint kell elvégezni. A dokumentációk hiánytalan átadása elengedhetetlen, mivel bármely hiányzó dokumentum érvénytelenné teheti a garanciát.

Fontos kiemelni, hogy a jótállásból kizárt esetek közé tartozik a klímaberendezés normál kopása, nem megfelelő kezelés és tárolás, természeti és környezeti hatások, helytelen beszerelés, beállítás, karbantartás vagy rendeltetésszerű használat esetén. A klímaberendezés üzembe helyezése utáni minőségromlás esetén is érdemes gondosan betartani a gyártó és importőr előírásait a garanciális igények érvényesítése érdekében.

Karbantartáshoz kötött klíma garancia előnyei

A karbantartáshoz kötött garancia a fogyasztók számára is előnyös, még akkor is, ha a szakember munkadíját ki kell fizetni. A rendszeres karbantartás során kiszűrhetők a komolyabb hibák, és növelhető a készülék élettartama. A klíma éves tisztítása segít megszabadulni a portól és megelőzni a baktériumok terjedését. A karbantartás által a klíma hatékonysága is növelhető, ami hosszú távon jelentős energiamegtakarítást eredményez.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (308 szavazat)