Energiahatékony fűtés klímával? Lehetséges!

Amennyiben klímával fűt, cseppet sem elhanyagolható kérdés, hogyan tudja ezt gazdaságosan megtenni. Ebben a cikkünkben arról fogunk beszélni hogyan lehet energiahatékony a fűtés klímával.

Ha eddig még nem tette, itt az ideje, hogy elgondolkodjon fűtésre használt klímája energiahatékonyságán. Az energiatakarékos légkondi fontos a kellemes belső hőmérséklet fenntartásához és a háztartási energiaszámlák csökkentéséhez, nem is beszélve a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről.

Ebben a bejegyzésben mindenről szó lesz, amit az energiahatékonyságról tudni kell, többek között arról, hogy milyen típusú fűtő klímaberendezés üzemeltetése a legolcsóbb, az osztott rendszerű és a csatornás klímákról, arról, hogy milyen kapacitású berendezésre lehet szüksége, és hogyan teheti még energiatakarékosabbá a légkondival való fűtést.

Melyik fűtéstípus a legolcsóbb?

A fordított ciklusú légkondicionálók, például az osztott és a légcsatornás rendszerek a legolcsóbban üzemeltethető és a leginkább energiatakarékos fűtési lehetőségek. Télen alacsony költségű fűtést, nyáron pedig hűtést biztosítanak.

Az 5 és 6 csillagos fordított ciklusú klímaberendezések a hagyományos elektromos fűtőberendezésekhez képest csak az üvegházhatású gázok egyötödét bocsátják ki, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont a klímaválasztás során.

Mi az az osztott rendszerű klíma?

A split rendszerek a legolcsóbban üzemeltethető és telepíthető fordított ciklusú klímarendszerek. Ezért ezek az egyik legnépszerűbb fűtési megoldások közé is tartoznak. Egy beltéri és egy kültéri egységgel rendelkeznek, amelyeket hűtőközeggázokat tartalmazó csövek kötnek össze. Ezen berendezések kiválóan alkalmasak hűtésre és fűtésre egyaránt.

Beszélhetünk multi split rendszerekről is, amelyek esetében arról van szó, hogy a kültéri egységhez nem egy, hanem több beltéri egység kapcsolódik, így több helyiséget is fűthetünk, vagy hűthetünk egyszerre.

A split klímákról bővebben a Klíma típusok című cikkünkben olvashat!

Mi az a légcsatornás klíma?

A csatornás légkondicionálás, más néven központi légkondicionálás egy központi egységet foglal magában, amely kezeli a levegőt (azaz hűt vagy fűt), majd ezt a levegőt egy légkondicionáló csatornarendszeren keresztül az egész lakásban vagy épületben keringeti.

A légcsatornás légkondicionálás egyenletesen oszlatja el a levegőt, de alkalmas zónás megoldásra is, amivel a különböző helyiségekben más-más hőmérsékletet tud biztosítani. Mindezt egyetlen légcsatornás klímával.

Melyik a jobb?

A split rendszereket olcsóbb telepíteni, mint a légcsatornás rendszereket, azonban nem biztos, hogy olyan hosszú ideig működnek, és – hacsak nincs több beltéri egység rácsatlakoztatva – csak egy helyiséget fűtenek.

Mivel a hűtőközeggázokat tartalmazó központi egység és az alkatrészek kívül vannak elhelyezve, mind az osztott rendszerek, mind a csatornás klímaberendezések meglehetősen halkan működnek.

Mind az osztott rendszerek, mind a csatornás fűtőberendezéseknek vannak előnyei és hátrányai, így a döntés, hogy melyik a jobb, az Ön egyéni preferenciáitól és költségvetésétől függ.

Ahhoz, hogy pontosan fel tudja mérni, melyik megoldás lehet az Ön számára ideális, kérje ingyenes felmérésünket, melynek során figyelembe vesszük otthona paramétereit, az Ön igényeit, és a költségvetését, ennek tükrében pedig készítünk Önnek egy árajánlatot.

Milyen méretű klímaberendezésre van szüksége?

A megfelelő méretű klímaberendezés beszerzése elengedhetetlen az optimális energiahatékonysághoz. A megfelelő méretű fűtőberendezés azt is biztosítja, hogy otthonát kényelmesen fűtse, és ne pazarolja a pénzt egy nagyobb rendszer megvásárlására és működtetésére.

A berendezés teljesítményének kiválasztásakor a legfontosabb szempontok közé tartozik az éghajlat, amelyben él, a helyiség mérete, a mennyezet magassága és a szigetelés szintje. Egyéb tényezők, például az, hogy mennyi természetes napfény éri a helyiséget, a padlóburkolat típusa, valamint az, hogy a szomszédos helyiségek vagy a padló fölött/alatt lévő helyiségek fűtöttek-e, szintén befolyásolhatják a klímaberendezés méretét.

Hogyan teheti energiatakarékossá klímaberendezését?

Van néhány dolog, amit a ház körül megtehet, hogy növelje a fűtési rendszer energiahatékonyságát és növelje a komfortérzetét.

  • Állítsa a hőmérsékletet körülbelül 20 fokra. Minden ennél magasabb fok körülbelül 10%-kal növeli az energiafogyasztást.
  • A meleg levegő felemelkedik, ezért, ha van fordított irányú ventilátora, állítsa alacsony fordulatszámra, hogy a felmelegedett levegő egyenletesebben keringjen a helyiségben.
  • Szüntesse meg a huzatot, és csukja be azon helyiségek ajtaját, amit nem kíván fűteni.
  • Helyezze megfelelő helyre a klímaberendezést. Akkor tud a rendszer optimálisan működni, ha az áramoltatott levegő útját nem állják el a bútorok, vagy nem szökik ki a meleg egy ajtón, ablakon.
  • Fedje le a keményfa padlót szőnyegekkel, és használjon függönyöket. A fűtési energia akár 40%-a is elveszhet az ablakokon keresztül, ezért szigeteljen pluszban is.
  • Ez talán kézenfekvőnek hangzik, de csak akkor használja a fűtőtestet, amikor tényleg szüksége van rá, és csak azokat a helyiségeket fűtse, amelyeket valóban használ.
  • Használja ki a plusz funkciók előnyeit, mint például a zóna beállítások, vagy az időzítő.

Amennyiben kérdése van, illetve, ha ingyenes felmérést, tanácsadást szeretne kérni, keressen minket elérhetőségeink bármelyikén!

Ajánlott cikkeink

5/5 - (448 szavazat)