Miért kell szakember a klímaszereléshez?

Csináld magad korszakban élünk, amikor az internet tele van olyan videókkal, amik segítenek minden olyan feladat elvégzésében, amikhez korábban szakembert kellett hívnunk. Bár tény, hogy rengeteg hasznos információhoz, ötlethez juthatunk így, és vannak esetek, mikor a házi barkácsolás kiváló alternatíva, de van néhány, amihez a professzionális segítség elengedhetetlen. Ilyen a klímaszerelés, klíma javítás is! Íme néhány ok, miért kell szakember a klímaszereléshez!

Összességében elmondhatjuk, hogy ha szakember végzi a klíma beszerelését és/vagy javítását, akkor egyrészt időt spórolhatunk meg, másrészt biztosak lehetünk benne, hogy a munkát megfelelő módon végezték el. Most jöjjenek az okok!

Megfelelő klíma kiválasztása

Nem lehet akármilyen klímaberendezést bepréselni egy lakásba, házba vagy irodába sem. Fontos, hogy a klímakészülék maximálisan ellássa a feladatát, ehhez pedig fel kell tudni mérni az adott helyiség adottságait, a kívánt funkciókat, a várható terhelést, és ennek tudatában olyan készüléket kell választani, mely minden szempontból megfelelő. Lássuk be, hogy ez így elsőre és nem túl részletesen kifejtve is egy elég komplex feladatnak tűnik, így nem érdemes szakmai ismeretek nélkül nekifutni.

Ha klímaszerelőre bízzuk a helyszíni felmérést és tanácsot kérünk a légkondi kiválasztásához, akkor olyan berendezéssel leszünk gazdagabbak, ami hatékonyabb és sok esetben költséghatékonyabb megoldást jelent, mint ha kútfőből álltunk volna neki a választásnak.

Precíz klímatelepítés és javítás

Tény, hogy ha házilag oldunk meg dolgokat, akkor sok esetben jókora összeget takaríthatunk meg, de egy nem megfelelően telepített vagy megszerelt légkondi hosszú távon súlyosan ráfizetéses lehet. Ha csak a klíma beszerelését nézzük, akkor már adódik is a helyzet, hogy ha nem szakember telepíti, akkor a készülék nem lesz garanciális, így már hatalmas buktát könyvelhetünk el. A nem szakember által végzett hibajavítás is számos buktatót rejt magában, hiszen youtube videók alapján közel nem leszünk annyira képzettek, mint kellene.

Bízzuk szakemberekre mind a beszerelést, mind a hibaelhárítást, így biztosak lehetünk benne, hogy nem fognak minket kellemetlen meglepetések érni, és a váratlan költségek sem fognak terhelni.

Hasznos tippek és tanácsok a szerelőtől

A klímakészüléket beszerelték, minden a legnagyobb rendben, csak a villanyóra esik le a falról. Miért lehet ez, amikor egyébként azt ígérték, hogy spórolhatunk is vele? Azért, mert nem üzemeltetjük gazdaságosan. Nem mindegy ugyanis, hogy a légkondit milyen módon használjuk. Lehet hűbelebalázs módjára, és akkor biztosan nem lesz olcsó, de lehet meggondoltan és valóban költséghatékonyan is. Utóbbihoz egy hozzáértő több hasznos infót és tippet is tud adni, így ez még egy plusz pont a szakembernek.

Pénzt takaríthatunk meg

Visszakanyarodunk a netes barkácsvideókhoz, melyek első blikkre nagyon jól bemutatják, mit és hogyan kell csinálni, ha meghibásodott a légkondi. Ellenben, ha nem tudjuk mi is pontosan a hiba forrása, és annak pontos oka, akkor órákat vagy napokat tölthetünk vele, hogy buheráljuk a készüléket…eredmény nélkül. Majd végül hívhatjuk ki a szerelőt, aki megoldja a problémánkat.

Ismerjük be, senkinek nincs ideje feleslegesen vesződni a szereléssel, és nem éri meg költeni a szerszámokra, tartozékokra, ha fogalmunk sincs róla, mit csinálunk. Összességében ki fog derülni, hogy kihívni a szerelőt és egy órát kerülgetni még mindig olcsóbb, mint házilag megoldani.

Persze, vannak olyan apró dolgok, amiket meg tudunk csinálni. Ilyen például a klímatisztítás, amit mi magunk is elvégezhetünk, bár garanciális gép esetén nem ajánljuk, mert elveszítheti a garanciáját a berendezés.

Fő a biztonság!

A klímaberendezésekben használt hűtőközeggel való érintkezés veszélyes lehet. Míg ez az anyag tömítetten van jelen a berendezés tekercsében, a hőcserélő esetleges sérülése szivárgáshoz vezethet. A szakemberek jól ismerik a klímaszereléssel járó veszélyeket és biztonsági intézkedéseket, így nem érdemes kitenni magunkat a felesleges veszélyforrásoknak.

Karbantartás

A rendszeres karbantartással nem csak a klímakészülék lesz tiszta, de számos tipikus hiba is megelőzhető. A klímaszerelő szakember egy karbantartási tervvel előre meghatározhatja, milyen időközönként és milyen feladatok a célszerűek annak érdekében, hogy a klíma mindig csúcsteljesítményen működjön és ne kelljen megkockáztatni a kánikulában esetleg egy többnapos leállást.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a szakemberek bevonásával időt és pénzt takaríthatunk meg, a klímaberendezésünk pedig megbízhatóan fog működni, és nem örvendeztet meg minket kellemetlen meglepetésekkel.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (436 szavazat)