Mikor érdemes kicserélni a klímaberendezést?

Modelltől függően egy klímakészülék esetében 7-15 év közötti élettartamra számíthatunk. Ha hosszú távú megoldásban gondolkozunk, akkor mindenképpen olyan gyártót és típust érdemes választani, amely a lehető leghosszabb ideig kiszolgálja az igényeinket. Az osztott rendszerek például hatékonyabban működnek, így jóval tovább szolgálnak minket. De mikor jön el a pillanat, hogy érdemes szereltetésen vagy egy új klíma beszereltetésén elgondolkozni?

Bár a légkondik meglehetősen hosszú üzemidőre lettek tervezve, sajnos az idők végtelenségig nem állnak rendelkezésre. Több olyan helyzet is előállhat, amikor javítani vagy cserélni szükséges a készüléket.

Ha a légkondi túl régi

Ha azt vesszük észre, hogy az egység már nem hűt megfelelően, vagy időnként nem túl hatékony, hullámzik a teljesítmény, akkor egyértelműen gondok vannak a berendezéssel.

A klímaberendezésekben sok minden elromolhat – a piszkos szűrőktől kezdve, amelyek nem engedik át rajtuk a megfelelő légáramlást, így a hő nem távozik megfelelően a kulcsfontosságú területekről, a túlzott kopás és elhasználódás miatti törések, amelyeket az időjárási körülmények, például a szélsőségesen hideg telek okoznak és így tovább. Amennyiben a klímánk már elég régi, érdemes egy új készüléket vásárolni.

Gyakori meghibásodások

A klímaberendezések rendszeres karbantartása gondoskodik róla, hogy a készülék a lehető legtovább problémamentesen üzemeljen. Egy szakképzett szakember képes észrevenni a hibákat, mielőtt azok komolyabb problémává válnának. Ráadásul a rendszeres klímakarbantartás kulcsfontosságú a költséges javítások elkerülése érdekében is. Ha elmulasztjuk az ellenőrzéseket, a klímánk könnyen meghibásodhat, ami komoly anyagi kiadásokat vonhat maga után.

Ha úgy tűnik, hogy a légkondicionálója a rendszeres karbantartás ellenére is többször meghibásodik, akkor a legjobb, ha elkezd felkészülni a légkondicionáló cseréjére. A gyakori üzemzavar gyakori szerelést és súlyos költségeket jelent, így érdemes mérlegelni, hogy egy régebbi légkondi „életben tartására” vagy egy korszerű, fiatal és modern modell kifizetésére költünk inkább.

Megnövekedett számlák

Hacsak nem kezdünk el használni valami új energiafogyasztót, az áramszámlánk valószínűleg hónapról hónapra nagyjából ugyan annyi lesz. Ha azonban azt vesszük észre, hogy a fogyasztásunk folyamatosan nő, holott mindent a megszokott módon csináltunk, akkor elképzelhető, hogy a klímaberendezés kezd el energiazabálóként működni. Ha ilyen helyzet áll elő, érdemes a légkondi cserén elgondolkozni.

Minél öregebb a légkondicionáló, annál több energiát használ fel a hűtéshez. Ennek eredményeképpen az idő múlásával és a hatékonyságának csökkenésével egyre nagyobb villanyszámlákat kaphatunk.

A rosszul működő légkondicionálók gyakran nem csak magasabb közüzemi költségekhez vezetnek, hanem más készülékekkel – például fűtőegységekkel vagy kemencékkel – kapcsolatos problémákhoz is. Ezek a szűrőrendszer helyének közelében található eltömődött kivezetőnyílások okozta csökkent légáramlás miatt rossz teljesítményt eredményezhetnek, végső soron pedig ördögi körbe kerülünk, mivel egyik probléma okozza majd a másikat.

Spórolna áramszámláján? Csökkentse fűtésszámláját légkondijával!

Ajánlott cikkeink

5/5 - (149 szavazat)