Tippek gazdaságos klímaüzemeltetéshez

Nem csak az energiahatékonyság, de a spórolás tekintetében is egyre kiemelkedőbb szerepet kap, hogy a klímaberendezéseket minél gazdaságosabban tudjuk üzemeltetni, elkerülve ezzel a felesleges energiafelhasználást és a plusz költségeket.

Íme néhány klassz tipp a gazdaságot klímaüzemeltetéshez!

1. Válasszunk megfelelő hőfokot

Ha az energiafogyasztásról és a nyári klímaszámla csökkentéséről van szó, akkor minden fok számít. Ezért az egyik legenergiatakarékosabb megoldás, ha a légkondit olyan hőfokra állítjuk, ami nem jelent számára magas igénybevételt, de mégis kellemesen érezzük magunkat.

Ez a hőmérséklet nagyjából 22-24 fok között van.

Figyelembe kell venni, hogy a nyári kánikulában minden egyes lehűtött fok növeli az energiafelhasználást és ezzel a villanyszámlát is. Amennyiben egy kellemes, közepes hőmérsékleten jól érezzük magunkat, és nem hűtjük túl otthonunkat, az hó végén a számlán is érezhető lesz. Ha csak egy fokkal magasabbra hagyjuk a hőmérsékletet, mint egyébként szoktuk, az akár 10%-os költségcsökkenést is eredményezhet.

2. Éjszakai takarékoskodás

Célszerű – és pénztárcabarát – megoldás, ha éjszakára kikapcsoljuk a légkondit. Egyrészt az éjszakai levegő hűvösebb, így alapból is kellemesebb légkört biztosít az alváshoz. Másrészt, az éjszakai keresztbe-szellőztetéssel még zavartalanabb éjszakát biztosíthatunk magunknak.

Emellett az emberi szervezetnek sincs rá feltétlenül szüksége, hogy az éjszaka folyamán is hűtött levegőben pihenjen.

Ezzel a módszerrel igen sok villamosenergiát spórolhatunk meg.

3. Használjuk ki a plusz klímafunkciókat

Az energiaszámlák csökkentése érdekében érdemes megfontolni a beépített időzítővel ellátott termosztátot, így nem csak a hőmérsékletet, hanem a maximális energiahatékonyság érdekében a működési időt is beállíthatjuk.

Célszerű lehet olyan klímaberendezést választani, amely rendelkezik ilyen plusz funkciókkal, ezáltal még többet spórolhatunk.

4. Árnyékoljunk

Minél jobban leárnyékoljuk a lakást, ezzel megakadályozzuk, hogy az felmelegedjen, annál kisebb teljesítményen kell a légkondinak működnie.

Használjuk a rolókat, redőnyöket, függönyöket és sötétítsük el otthonunkat. Ezáltal a meleg napsugarak nem jutnak be, nem melegítik fel még jobban a helyiségeket, ezáltal pedig a klímaberendezésnek sem kell olyan keményen dolgoznia, hogy lehűtse a levegőt. Ezzel pedig jelentős összegeket spórolhatunk meg.

5. Csökkentsük a belső hőtermelést

A televízió, a számítógép, a nyomtató, a sarokban lévő lámpa, a konyhai sütő… ezek a háztartási eszközök mind vödörszámra termelik a hőt, és arra kényszerítik a légkondicionálót, hogy keményebben dolgozzon a hőmérséklet kordában tartása érdekében. Kapcsoljuk ki őket és máris nagyot léptünk előre a gazdaságos üzemeltetés kapcsán.

6. Rendszeres karbantartás

Íme még egy fantasztikus tipp, hogy csökkentsd a légkondicionáló számláját a nyár folyamán: gondoskodj a légkonci rendszeres karbantartásáról!

A karbantartás gondoskodik róla, hogy a légkondi mindig tökéletes állapotban és üzemkészen legyen, elkerülhetjük vele a meghibásodást és az ebből fakadó szerelési költségeket.

Amennyiben a klímakészülék szűrője koszos vagy el van tömődve, a készüléknek magasabb intenzitással kell dolgoznia, ami a fogyasztásán is meglátszik majd.

Emellett a rendszeres tisztításnak egészségügyi szempontból is van előnye, ugyanis a gépezetben sok por és baktérium tud elszaporodni, amiket visszafújhat otthonunk levegőjébe. A karbantartás során a készülék pucolása is megtörténik, így ebből a szempontból is védve vagyunk.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (277 szavazat)