Így használja hatékonyan a klímaberendezést télen-nyáron!

A modern kényelmi eszközök közül talán a légkondicionáló az, amelyet az emberek leginkább beépítettek mindennapi életükbe. Azonban annak érdekében, hogy ez a csodálatos eszköz hosszú távon hatékonyan működjön, és ne használjon feleslegesen sok energiát, fontos betartani néhány egyszerű, mégis kulcsfontosságú alapszabályt. Ebben a cikkben bemutatjuk a három aranyszabályt, amelyek segítségével energiát, pénzt és kellemetlenségeket spórolhatunk meg magunknak a légkondicionáló használata során.

1. Figyeljünk oda a nyílászárókra

A légkondicionáló hatékonyságát jelentősen befolyásolja, hogy mennyire szigeteltek az ablakok és ajtók. Ha rosszul záró nyílászárók mellett működtetjük a klímát, az azonnal érezhető lesz a számláinkon és a helyiség hőmérsékletében is. Ugyan ez igaz a nyitva felejtett ablakokra is.

Annak érdekében, hogy a légkondi energiatakarékosan működjön, mindig ügyeljünk rá, hogy a helységből ne távozzon feleslegesen hűvös vagy meleg levegő az ablakokon vagy ajtókon keresztül. Ezzel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de hosszabb távon a környezetet is kíméljük.

Ha szellőztetni szeretnénk, azt ne a klíma működtetése közben tegyük, hanem inkább annak bekapcsolása előtt. Ha a berendezés már működik, fontos, hogy az ablakokat, ajtókat ne nyitogassuk feleslegesen, mert ezzel csak a klíma terhelését és az áramszámlánkat növeljük.

2. Válasszunk megfelelő hőfokot

Akár télen használjuk a klímát fűtésre, akár nyáron hűtésre, mindkét esetben alapszabály, hogy a berendezést a megfelelő hőmérsékleten üzemeltessük.

A helyiség hőmérséklete az egyik legfontosabb tényező a légkondicionálás során. Ne próbáljuk túlzásba vinni sem a hűtést, sem a fűtést. Az elfogadott álláspont szerint a kinti és a benti hőmérséklet között ne legyen több mint 10 fok a különbség. Így megelőzhetjük a szervezetünk számára terhelő hirtelen hőingadozásokat, és a légkondicionálót sem terheljük feleslegesen. Az ideális szobahőmérséklet általában 22-24 fok között van, ami mind nyáron, mind télen kényelmes lehet.

3. Tartsuk karban a klímakészülék szűrőjét

Az előszűrő tisztán tartása létfontosságú a légkondicionáló hatékonyságához és élettartamához. Az előszűrő a nagyobb szennyeződéseket, porcicákat és egyéb szemcséket szűri ki, így megakadályozza azok bejutását a klímaberendezésbe. Rendszeresen tisztítva a légkondicionáló kevesebb energiát használ fel, és hosszabb ideig működik majd problémamentesen.

A tisztítás nem igényel különösebb szaktudást, csak némi időt és odafigyelést. Kéthetente vegyük le a burkolatot, pattintsuk ki az előszűrőt, és mossuk át langyos vízzel. Amennyiben a klíma konyhában van, enyhén mosószeres vízzel tisztítsuk meg. A száradást követően helyezzük vissza a helyére az elemeket.

A légkondicionáló berendezések fontos szerepet játszanak az életünkben, kényelmet és hűvös, vagy meleg környezetet teremtve a számunkra. Ahhoz azonban, hogy ezek a berendezések hatékonyak legyenek, és hosszú élettartammal rendelkezzenek, fontos betartani a fent felsorolt egyszerű szabályokat. A nyílászárók figyelése, a mérsékelt hőmérséklet beállítása és az előszűrő rendszeres tisztítása mind olyan lépések, amelyekkel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de hozzájárulhatunk a környezetvédelemhez is. Tegyük tehát komfortossá és hatékonnyá a légkondicionáló használatát azáltal, hogy betartjuk ezeket az alapszabályokat!

Ajánlott cikkeink

5/5 - (118 szavazat)