Hogyan használjuk a klímát okosan?

Amint beköszönt hazánkban a nyári kánikula, elérkezik a klíma-korszak is, egyre több háztartásban kerülnek elő a légkondi távirányítók és kezdik el hűteni a lakásokat, irodákat.  Azonban – mint mindennek -, a klímázásnak is megvannak a maga trükkjei. Lássuk, hogyan használjuk a klímát okosan!?

A legtutibb tippek, hogyan használjuk a klímát okosan!

Hogyan üzemeltessük a klímát nyáron, anélkül, hogy leessen a villanyóra a falról?

Sok háztartásban kezdik meg most a kánikula miatt a klíma használatát, de van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, ha nem akarunk sem kellemetlen meglepetéseket, sem plusz költségeket magunknak.

Az első, amit a klíma bekapcsolása előtt meg kell tenni, az a klímatisztítás és karbantartás. Ha télen is odafigyeltünk erre, és rendszeresen ellenőriztettük a készülékünket, akkor nem lehet nagy gond, csak egy szokásos karbantartást kell beiktatni.

A klíma rendszeres tisztítása rendkívül fontos, még télen is, ha nem szeretnénk meghibásodást. Azok számára, akik télen fűtöttek is a klímával, azoknak főleg javaslom, mert rengeteg baktérium és szennyeződés telepedhet meg a készülékekben, amiket a gép kifúj magából, amikor bekapcsoljuk és erősen rontja a helyiségek levegőjének minőségét.

A légkondicionáló megköszöni, és jelentősen javuló szűréssel és légáramlással fogja meghálálni a rendszeres tisztítást és karbantartást!

Ha a karbantartás készen van, akkor pedig kezdhetjük is hűteni otthonunkat, vagy az irodát, persze nem mindegy, hogy hogyan!

Milyen hasznos tippek vannak a gazdaságos klímaüzemeltetéshez?

Ha előhűtjük a helyiséget, mielőtt az elviselhetetlenül meleg lesz, akkor a légkondicionálónak nem kell olyan keményen dolgoznia, hogy elérje a beállított hőmérsékletet. Így időt is spórolunk, illetve a felhasznált energia mennyisége is kevesebb lesz, aminek a pénztárcánk is örül.

Emellett a függönyök, redőnyök, sötétítők használata segíthet csökkenteni a szobába bejutó közvetlen napfényt, ezzel is csökkentve a szoba hőterhelését, ami szintén kihat a készülék által felhasznált energia mennyiségére.

Amennyiben erre alkalmas klímánk van, használjuk a zóna beállításokat, így oda irányíthatjuk a hűvös levegőt, ahol a legnagyobb szükség van rá. Felesleges az egész lakást kemény pénzekért igluvá változtatni, ha csak bizonyos helyiségeket használunk.

Célszerű olyan klímakészüléket beszereltetni, aminek jó energiaminősítése van. Igaz, hogy a tényleges energiafelhasználást sok minden befolyásolja (mint a lakás szigetelése, a klíma telepítés szakszerűsége, és hogyan használjuk a klímát, stb), de tény, hogy jobb helyzetből indulunk, ha olyan légkondit választunk, melynek a lehető legjobb a minősítése az energiafelhasználás tekintetében.

A fentiek mellett érdemes figyelembe venni, hogy a hagyományos osztott vagy mobil légkondikkal szemben, a modern inverteres klímák már önmagukban is gazdaságosabban üzemeltethetőek, mint az említett elődjeik.

A hagyományos osztott vagy ablakos légkondik és az inverteres testvéreik közötti fő különbség a berendezés kompresszorában van. Amikor egy hagyományos klímát használunk, annak kompresszora gyakran kikapcsol, majd újra indul, melyhez több energia szükséges.

Ezzel szemben az inverteres klímákat a hőmérséklet-ingadozások és az árampazarlás megszüntetésére fejlesztették ki. Az inverteres váltóáramú klíma fő jellemzője, hogy képes szabályozni a kompresszormotor fordulatszámát. A szabályozott sebesség pedig lehetővé teszi, hogy a készülék anélkül tartsa meg a kívánt hőmérsékletet, hogy le kellene kapcsolnia a motorját.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (370 szavazat)