Fűtés klímával gazdaságosan

Hazánkban a fűtés klímával még nem igazán terjedt el, aminek egyik oka az, hogy a köztudatban az él: klímával fűteni drága. Azonban a fűtésre optimalizált klíma segítségével még spórolhatunk is a fűtési szezonban!

A gázfűtés a legelterjedtebb fűtési módszer jelenleg, de a folyamatos drágulások miatt egyre nagyobb teret kapnak a költséghatékonyabb alternatív megoldások is. Míg egy hősugárzó vagy olajradiátor kézenfekvő és egyszerű megoldásnak tűnhet a fűtés kiegészítéséhez, sajnos ezeknek az üzemeltetési költségei rendkívül magasak.

Hogyan valósítható meg a fűtés klímával?

A hagyományos légkondicionálók 0°C, vagy legfeljebb -5°C fokos külső hőmérsékletig alkalmasak fűtésre, így ezekkel maximum az átmeneti, hűvösebb időben tudunk fűteni, de az igazán hideg időszakokban valamilyen más megoldást kell találnunk.

Ha a legzordabb téli körülmények között is szeretnénk fűtésre használni a klímaberendezésünket, akkor a -5°C foknál alacsonyabb hőmérsékleten is megbízhatóan működő inverteres klímaberendezést kell választanunk, mivel ezek -10, -15°C, de vannak, amelyek -20°C fokig is képesek ellátni fűtési feladatukat. Ahhoz, hogy egy klíma ilyen külső hőmérséklet mellett is képes legyen folyamatosan fenntartani a kívánt meleget, kifejezetten fűtésre optimalizált klímát kell vásárolnunk, amely rendelkezik automatikus tálcafűtéssel is.

Ezen klímaberendezések esetében tulajdonképpen az történik, hogy a kültéri és beltéri egység feladata felcserélődik. Az eddig meleget leadó kültéri egység, hideget, míg a hideget kibocsátó beltéri meleget fog ezentúl fújni.

Mitől lesz gazdaságos a klímával való fűtés?

A fűtésre optimalizált klímák egészen másképp működnek, mint például egy gázkazán vagy elektromos radiátor. A hagyományos olajradiátor az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítja hőenergiává, tehát nagyjából egy az egyben adja le azt az energiát, amit felvesz (1kW elektromos energiából fog előállítani 1kW hőenergiát).

Ezzel szemben a fűtésre optimalizált klímák nem a hagyományosa fűtőbetéttel fűtenek, hanem hőszivattyús elven, ami azt jelenti, hogy a kapott elektromos energiát hő szállításra használja, nem előállításra. Ennek köszönhetően ezek a készülékek a felvett áram 4-6 szorosát is képesek leadni fűtési energiában.

Mi az a COP, SCOP érték és miért fontos?

A COP érték az elektromos fűtésre alkalmas készülékek egyik legfontosabb adata. Az angol coeffiecient of performance kifejezésből ered. Magyarul jósági fokként szokták emlegetni.

Ez az érték egy arányszám, ami azt mutatja meg, hogy az adott készülék mennyire hatékonyan tudja felhasználni az energiát. A COP érték 1kW felvett energiával leadott hőenergia mértékét jelöli.

Például a fent már említett olajradiátor COP értéke 1 körül van, mivel ugye egy az egyben adja le a felvett energiát hőenergiaként.

Az SCOP érték az egész szezon alatt megállapított jóságfokot jelenti.

Minél magasabb egy készülék COP és SCOP értéke, annál nagyobb hatásfokkal működik a fűtés és egyúttal annál gazdaságosabb is.

Környezetbarátabb és olcsóbb a fűtés klímával

Ha minden eddigi tényt figyelembe veszünk, akkor már biztosan tudjuk, hogy a klímával való fűtés gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé, melyben nagy szerepe van a kedvezményes H és GEO tarifáknak is.

A H tarifa az ország teljes területén elérhető a GEO tarifa pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ szolgáltatónál áll rendelkezésünkre. Ezekkel akár 30%-ot is spórolhatunk a villamosáram árából.

Ezek mellett pedig nem utolsó szempont a fűtésre optimalizált klímák esetében, hogy a hagyományos fűtési megoldásokkal szemben még környezetbarátabb is, köszönhetően annak, hogy ezek a készülékek az elektromos áramot nem a tényleges fűtésre használják fel, hanem csak a készülék üzemeltetésére.

Mik a klímás fűtés előnyei?

  • Egy rendszerrel megoldható az ingatlan hűtése és fűtése, ezáltal kedvezőbb a beruházási költség is.
  • Gyorsabb fűtést és kisebb hőingadozást biztosít.
  • Nincs szükség kémény építésre
  • Tisztítja a levegőt
  • Kedvezőbb üzemeltetési költség
  • Hosszú élettartam
  • Napelemhez csatlakoztatható
  • Por és füstmentes
  • Nincs tűz és robbanásveszély, valamint nem áll fent szén-monoxid mérgezés veszélye

 

Ajánlott cikkeink

5/5 - (140 szavazat)