Hogyan válasszunk klímaberendezést otthonunkba?

Az otthoni klímaberendezés kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen számos szempontot figyelembe kell venni a tökéletes készülék megtalálásához. Ebben a blogcikkben igyekszünk megkönnyíteni a döntést azáltal, hogy bemutatjuk a legfontosabb tényezőket, amik befolyásolják a klíma kiválasztását.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a klímaberendezés kiválasztása során?

Mekkora a hűtendő/fűtendő terület?

Ez a legelső kérdés, amire választ kell adnunk. A klíma teljesítményét a hűteni/fűteni kívánt légköbméter alapján kell megválasztani. Ehhez ki kell számolnunk a helyiség(ek) térfogatát, ami a hosszúság, a szélesség és a magasság szorzata. Általánosságban elmondható, hogy légköbméterenként 30-40 W hűtőteljesítménnyel kell számolni.

Milyen a szigetelés?

Jól szigetelt házban kevesebb energiára van szükség a kívánt hőmérséklet eléréséhez, így kisebb teljesítményű klíma is elegendő lehet. Ezzel szemben a gyengén szigetelt házakban nagyobb teljesítményű berendezésre lesz szükség.

Tájolás

A déli tájolással rendelkező, sok ablakkal ellátott házakban melegebb van, mint az északi tájolású, kevesebb ablakkal rendelkező ingatlanokban. Ha otthonunk tájolása miatt nagyobb a belső hőmérséklet, nagyobb teljesítményű klímára lesz szükség.

Egyéb hőforrások

A számítógépek, televíziók, lámpák és egyéb elektronikai berendezések is hőt termelnek, amivel a klímának meg kell küzdenie. Ezért fontos figyelembe venni a helyiségben lévő hőforrások számát is a klíma teljesítményének kiválasztásakor.

Milyen típusú klíma a legmegfelelőbb?

Számos klímatípus létezik, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A leggyakoribb típusok a következők:

  • Split klíma: Ez a klasszikus klímatípus két részből áll: egy beltéri és egy kültéri egységből. A split klímák hatékonyak, csendesek, és energiatakarékosak is.
  • Multi split klíma: Ez a típus ideális, ha több helyiséget is szeretnénk hűteni/fűteni. A multi split klímákhoz egy kültéri egység és több beltéri egység tartozik.
  • Kazettás klíma: A kazettás klímák beltéri egysége a mennyezetbe van beépítve, így ideálisak, ha nem szeretnénk, hogy a klíma befolyásolja a szoba berendezését.
  • Mobil klíma: A mobil klímák könnyen mozgathatók, így ideálisak azok számára, akik nem szeretnének klímát szereltetni a falra. Azonban a mobil klímák kevésbé hatékonyak, mint a split klímák, és zajosabbak is lehetnek.

Milyen funkciókra van szükségünk?

Számos klímaberendezés rendelkezik extra funkciókkal, mint például:

  • Automatikus hőmérséklet-szabályozás: Ez a funkció automatikusan fenntartja a kívánt hőmérsékletet a helyiségben.
  • Távirányító: A távirányítóval kényelmesen vezérelhetjük a klímát.
  • WiFi: A WiFi-vel ellátott klímák okostelefonról vagy tabletről is vezérelhetők.
  • Időzítő: Az időzítővel beállíthatjuk, hogy a klíma mikor kapcsoljon be és mikor kapcsoljon ki.

Mennyibe kerül a klímaberendezés?

A klímaberendezések ára a típustól, a teljesítménytől és a funkcióktól függően változik. Fontos, hogy több árajánlatot is kérjünk be a vásárlás előtt.

Szakember bevonása

A klímaberendezés kiválasztása során érdemes szakember segítségét kérni. A szakember segít kiválasztani a megfelelő teljesítményű és típusú klímát, figyelembe véve az Ön egyedi igényeit és körülményeit. Ezenkívül mindenképpen szakemberrel szereltessük be a klímaberendezést, mert a klíma garancia csak akkor él a készülékre, ha azt engedéllyel rendelkező szakember telepíti.

Energiatakarékosság

Amennyiben az sem mindegy, a klímánk mennyire energiagazdaságos, mindenképpen olyan készüléket válasszunk, melynek működése nem terheli meg a fogyasztást. Ma már a klímák összeköthetők napelemmel, hőszivattyús rendszerrel, így, ha gazdaságos, komplex és modern hűtési/fűtési megoldást szeretnénk, mindenképpen kérjünk szakértői segítséget.

+1 Tipp: A klímaberendezések energiahatékonyságát az EER (hűtési hatékonyság) és a COP (fűtési hatékonyság) értékek mutatják. Minél magasabb ez az érték, annál gazdaságosabb a klíma működése.

Klíma karbantartás

A klímaberendezések rendszeres karbantartást igényelnek. A karbantartás során a szakember kitisztítja a klíma szűrőit és egyéb alkatrészeit, valamint ellenőrzi a működését. A rendszeres karbantartás növeli a klíma élettartamát és hatékonyságát, új készülék esetén pedig a klíma garanciájának feltétele is a rendszeres karbantartás.

A klímaberendezés kiválasztása során számos dolgot kell figyelembe venni. Reméljük, hogy ez a blogcikk segített Önnek a legfontosabb szempontok megismerésében. Ha további kérdései vannak, forduljon hozzánk bizalommal!

Ajánlott cikkeink

5/5 - (111 szavazat)