Páramentesítés klímával

Tudtad, hogy a páramentesítés klímával is megoldható otthonodban? Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehetséges!

A pára mind télen, mind nyáron komoly gondokat tud okozni számunkra: télen könnyen alakulhatnak ki penészfoltok otthonunkban, mely nem csak esztétikailag lelombozó látvány, de sajnos egészségünkre is káros hatással van. Ezzel szemben a nyári hónapokban a magas páratartalom azért különösen zavaró, mert jelentősen megnöveli hőérzetünket, így egyre elviselhetetlenebbnek tűnik a lakás hőmérséklete. Ebből a problémából egyenesen adódik, hogy a párától célszerű minél hamarabb megszabadulni, illetve féken tartani otthonunk páratartalmát.

Az első, ami szinte mindenkinek eszébe jut ebben az esetben, hogy páramentesítő gépre lesz szüksége. Bizonyos esetekben valóban így van, hiszen egy rendkívül párás lakásban a kifejezetten pára megszüntetésére gyártott készülékek használata teljes mértékben indokolt. Azt azonban, hogy a páramentesítés klímával is lehetséges, már kevesebben gondolják.

Hogyan párátlanít a légkondicionáló?

Fontos tudni, hogy ma már minden légkondinak van páramentesítő funkciója, függetlenül attól, hogy csak hűtésre vagy hűtésre és fűtésre egyaránt használható klímával rendelkezünk.

Ettől függetlenül a klímaberendezések ezen páramentesítő funkció használata nélkül is végeznek páramentesítést, amely a hűtési folyamat úgymond, mellékhatása.

Hogyan?

A légkondicionáló egy folyékony kémiai hűtőközeg segítségével működik. Működés közben a kültéri egység ezt a hűtőközeget adagolja a beltéri egységbe, ahol a hideg hőcserélőn kicsapódik a felesleges pára – ez a kondenzáció, ami tulajdonképpen ugyan úgy működik, mint, amikor egy forró nyári napon a jéghideg üdítővel töltött pohár „izzadni kezd”. A feleslegesen kicsapódott pára a klíma cseppvíz tálcájára kerül, majd onnan egy csatornán keresztül kivezetik a lakásból.

Ez a folyamat a klímaberendezés hűtési funkciója közben történik, így nincs szükség a páramentesítő funkció direkt használatára.

Mire kell figyelni, ha klímával szeretnénk párátlanítani?

Fontos tényező a párátlanítás során, hogy a kívánt eredményhez megfelelő teljesítményű klímaberendezés kell. Ha a klíma teljesítménye túl kicsi, akkor nem lesz képes megfelelően páramentesíteni a helyiség levegőjét. Ha ellenben túl nagy, akkor nagyon gyorsan lehűti a levegőt, majd kikapcsol, ami ismét azt jelenti, hogy nem párátlanítja a helyiség összes levegőjét.

Emellett ügyelni kell a klíma rendszeres karbantartására is, mivel a benne lévő szűrők befolyásolják, mennyi levegő tud átáramlani a rendszeren. A szűrők régiek és piszkosak, előfordulhat, hogy nem jut át rajtunk elegendő levegő és a klíma nem tud megfelelően párátlanítani.

Mi a klímával való páramentesítés hátránya?

Először is az, hogy télen nem túl hatékony módszer. A klímakészülék a levegő lehűtése közben tud páramentesíteni, viszont a lakásunk lehűtése télen nem a legjobb választás.

Az igazán tökéletes megoldás erre az lenne, ha a készülék mérni tudná a páratartalmat, képes volna lehűteni a levegőt, kivonni belőle a párát, majd a páramentes levegőt felmelegíteni és ezután visszaengedni a lakásba. Sajnos azonban erre a mai klímakészülékek nem képesek.

Nyáron kifogástalanul tudjuk használni a klímaberendezésünket páramentesítésre, de sajnos, ha az átmeneti hűvös, illetve a téli hónapokban is meg kell szabadulnunk a párától, akkor ehhez célszerű egy páramentesítő gépet vásárolnunk.

Túl sok a pára az otthonodban? Íme néhány tipp a páratartalom csökkentéséhez!

 1. Tarts kevesebb szobanövényt
  A növények rengeteg párát termelnek, így – ha átmenetileg is – télen érdemes csökkenteni a létszámot.
 2. Használj szárítógépet
  Az otthoni teregetés akár 30%-kal is növelheti a helyiségek páratartalmát, így, ha nincs mód szabadtéren teregetni, jó választás egy szárítógép.
 3. Használj sót
  A só magába szívja a nedvességet és megköti a párát, így igen hatékony, ha a különösen párás területekre elhelyezel egy tál sót. Ha már nagyon nedves a só, cseréld ki.
 4. Szellőztess főzés közben
  A főzés során különösen nagy mennyiségű pára keletkezik, ezért hasznos, ha közben is szellőztetsz a konyhában, hogy a pára ne lepje el az egész lakásod.
 5. Figyelj a fürdőszobára
  A legtöbb pára a vizes helyiségekben keletkezik, emiatt fontos külön figyelmet fordítani a fürdőszobára: csukd be az ajtót, hogy a pára nem jusson ki a fürdőből, jó, ha van közvetlen szellőztetési lehetőség, és érdemes a vizet a padlóról és csempéről gyorsan feltörölni.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (479 szavazat)