A leggyakoribb tévhitek a klímákról! És a cáfolatuk!

A már-már trópusinak tekinthető meleg a nyakunkon van, így hamarosan fő prioritás lesz otthonunk kényelmes és a kellemes hőmérséklet elérése. A magasabb hőmérséklettel együtt bekopogtatnak életünkbe az álmatlanul töltött éjszakák, a kánikulástól való szenvedés. Ahogy nő a hőmérséklet, úgy lesz egyre égetőbb, hogy hűsítő megoldást találjunk. Erre a problémára kiváló megoldást jelentenek a klímakészülékek, ám a mai napig sokan ódzkodnak tőlük, mert sok téves információ kering a köztudatban. Lássuk, mik a leggyakoribb tévhitek a klímákról!

Ebben a cikkben igyekszünk lerombolni a téves hiedelmeket, melyek a légkondi használatával függenek össze. Bár tény, hogy a klímaszerelés egy komolyabb anyagi beruházás, és az üzemeltetést is célszerű okosan csinálni, a légkondik nem ördögtől valók, és nagyban megkönnyíthetik életünket, javíthatnak életminőségünkön.

Ezek a leggyakoribb tévhitek a klímákról! És persze a cáfolatuk!

1. Ha alacsonyra állítjuk a hőmérsékletet, a klímakészülék gyorsabban hűt

Gyakori és régi múltra visszatekintő tévhit, mely szerint, ha jó alacsonyra állítjuk a hőmérsékletszabályzót, akkor a klíma gyorsabban lehűti a szobát vagy a házat. Nem.

Sokan hiszik, hogy a hőmérséklet csökkentése nagyobb és gyorsabb hűtést eredményez, ezért bekapcsolás után azonnal 16 Celsius-fokra állítják a légkondicionáló termosztátját, abban a reményben, hogy a hűtés azonnal megindul.

A valóság azonban az, hogy a hűtés intenzitása és gyorsasága ugyan olyan marad, hiába tekerjük le a hőmérsékletet. A klímakészülék ugyan olyan intenzitással dolgozik, hogy egy fokkal csökkentse a hőmérsékletet, mintha tízzel kellene neki. Tehát a teljesítmény ettől nem nő meg.

A legjobb, ha pont arra a hőmérsékletre állítjuk a klímát, mint amilyet szeretnénk, nem pedig annál jelentősen lejjebb.

2. Karbantartás nélkül is remekül működik a klímakészülék

Nos, ez egyszerűen nem igaz. Attól, hogy egy klíma éppen jól működik, nem jelenti azt, hogy nincsen szüksége karbantartásra.

Ha a klímaberendezést elhanyagolják, előbb utóbb a lerakódott, felgyülemlett szennyeződéstől nem fog tudni megfelelően működni, túlterhelődik, a teljesítménye csökkenni fog, végül komoly anyagi terhet fog jelenteni a szervizelés vagy készülékcsere. Emellett pedig gombák és baktériumok telepednek meg benne, amit otthonukba fog befújni minden használatkor.

Arról, miért fontos a klímakészülékek rendszeres karbantartása, részletesen ITT írtunk.

3. A klíma túl sokat fogyaszt

Sokan riadnak vissza a klímavásárlástól pusztán azért, mert úgy hiszik, a klíma annyi áramot fog fogyasztani, amitől a villanyóra leesik a falról. Mivel egyes készülékeknél olyan riasztó számokat lehet látni, mint 3,5 kW, 5 kW, nem csoda, ha sokan hátra hőkölnek és inkább nem vesznek klímát.

Az igazság azonban az, hogy ezek a számok nem az áramfelvételt jelzik, hanem a készülék teljesítményét. A fogyasztás ennél lényegesen kisebb.

A valóság az, hogy a klímakészülék használata valóban meglátszik a villanyszámlán, ami pár ezer forintos plusz költséget jelent. De ma már nagyon modern és energiatakarékos készülékek kaphatók, illetve megfontolt használattal mi magunk is sokat tehetünk a túlzott fogyasztás elkerüléséért.

Arról, hogyan lehet gazdaságosan üzemeltetni a légkondit ITT írtunk bővebben.

4. Megbetegedhetünk, ha túl sok időt töltünk légkondicionált helyen

Sokan hajlamosak azt hinni, hogy ha hosszabb időt töltenek egy légkondicionált helyiségben, akkor a hűvös hőmérséklet miatt megbetegedhetnek. Ez a megfontolás nem egészen pontos.

Bár nem ajánlott hosszú ideig hűvös hőmérsékletnek kitéve tartózkodni, nem feltétlenül leszünk tőle betegek.

A betegséget inkább az okozhatja, hogy a szellőzőnyílásokban por- és penészgombák gyűlhetnek össze, ha a készülék nincs rendszeresen karbantartva, ez pedig okozhat megbetegedést, illetve súlyosbíthatja az allergiás tüneteket. Jó hír azonban, hogy ez elkerülhető a szellőzőnyílások és a légszűrők rendszeres tisztításával.

5. A légkondi csak nyáron használható

Valószínűleg a legnépszerűbb mítosz, hogy a légkondi csak a forró nyári hónapokban használható, így olyan befektetés, ami csak időszakosan nyújt kényelmet. Azonban fontos tudni, hogy a klímakészülékeket a téli hónapokban is kihasználhatjuk.

A modern hűtő-fűtő klímák télen otthonunk melegéről is gondoskodni tudnak, nyáron pedig kellemes hűvöst biztosítanak.

A fűtésre optimalizált klímákról egy korábbi cikkünkben ITT írtunk.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (189 szavazat)