Mit kell tudni az inverteres klímaberendezésekről?

Az otthonok és irodák kényelmének elengedhetetlen ma már elemei a modern klímaberendezések. Azonban, ha hatékony és csendes működést szeretnénk, nem mindegy, hogy milyen típusú klímát választunk. Az inverteres klímaberendezések a legújabb technológiai fejlesztések egyikeként egyre népszerűbbé válnak. De mi is rejlik az inverter technológia mögött, és miért érdemes ezt a típust választani?

A hatékonyság titka: az inverteres technológia

Az inverteres klímák lényege abban rejlik, hogy a kompresszor teljesítményét az adott fűtési vagy hűtési igényhez igazítja. Ezáltal nem csak csökken a fogyasztás akár 40%-kal, de a klíma alkatrészeinek kopása is mérséklődik, ami meghosszabbítja az eszköz élettartamát.

Az inverteres klímákat a hőmérséklet-ingadozások és az árampazarlás megszüntetésére fejlesztették ki. Az inverteres váltóáramú klíma fő jellemzője, hogy képes szabályozni a kompresszormotor fordulatszámát. A szabályozott sebesség pedig lehetővé teszi, hogy a készülék anélkül tartsa meg a kívánt hőmérsékletet, hogy le kellene kapcsolnia a motorját.

Mi teszi különlegessé az inverteres klímaberendezéseket?

Az inverteres klímák csendesebben működnek, ugyanis a hagyományos klímákkal ellentétben – ahol hallani a ki-be kapcsolás és újraindulás zaját -, az inverteres klímák működése közben ez elmarad, így csendesebb a működés.

Emellett kellemesen szabályozzák a hőmérsékletet anélkül, hogy túl erősen fújnának, vagy túl hideg levegőt árasztanának. Amikor a klímaberendezés eléri a beállított hőmérsékletet, a kompresszor nem kapcsol ki, csak minimálisra redukálja a sebességet, ha pedig a helyiség melegedni kezd, nem kell újra bekapcsolnia és maximális teljesítménnyel dolgoznia, csak az eddig is folyamatosan működő kompresszor sebességén kell egy kicsit növelnie és minimális plusz energiával ismét visszahűtenie a teret. Ezáltal nem csak kényelmes használatot biztosítanak az inverteres klímák, de az energiahatékonyság is megmarad.

Az inverteres klímaberendezések üzemeltetése olcsóbb

Az inverteres technológiának köszönhetően a légkondi kevesebb áramot fogyaszt, így az üzemeltetése érezhetően kevesebb áramfelhasználással jár, mint egy mobil klíma esetében. Ez pedig hosszú távon a villanyszámlán is pozitívan fog megmutatkozni.

Környezetbarát klímakészülék

A fent felsorolt előnyök mellett az inverteres klímák még napenergia-kompatibilisek is! Sok osztott vagy ablakos légkondicionáló nem működik napenergiával, így hiába van napelemes rendszer kiépítve, számos típust nem lehet vele kombinálni. Szerencsére az inverteres klímákkal ez sem jelent problémát. Ha tehát a spórolás mellett a környezetvédelem is fontos, akkor az inverteres klímák remek alternatívát jelentenek.

Kényelmi funkciók és intelligens vezérlés

Az inverteres klímaberendezések általában számos kényelmi funkcióval és intelligens vezérlési lehetőséggel rendelkeznek. Ez lehetőséget ad például a távvezérlésre, időzített bekapcsolásra, valamint az okos otthon rendszerekkel való integrációra, ami tovább növeli a kényelmet és az energiahatékonyságot.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (302 szavazat)