6 tipikus hiba klíma karbantartás során! Mutatjuk, hogyan kerülheti el őket!

Hogyan gondoskodhat róla, hogy klímakészüléke a lehető leghosszabb ideig működjön? Mi okozhat kárt a készülékben, és hogyan kerülheti el a klíma karbantartás során felmerülő hibákat? Ezekre a kérdésekre adunk választ az alábbiakban!

Tanulmányok szerint a légkondicionáló berendezések átlagos élettartama 15-20 év. Annak érdekében, hogy klímakészüléke a lehető leghosszabb ideig működhessen, ezáltal pedig kiváló befektetést jelentsen Önnek, kiemelt figyelmet kell fordítani a klíma karbantartására.

Ha nem megfelelően történik a rendszer és a készülék ellenőrzése, ha lépéseket hagy ki, vagy egyáltalán nem is szervizelteti a légkondit, akkor nem csak jelentősen lecsökkenti az élettartamát, de költséges problémákat is okozhat. Nem beszélve arról, hogy a berendezés nem fog hatékonyan működni, így pont arra nem lesz képes, amiért beszereltette: kellemes klímát biztosítani otthonában.

Íme 6 tipikus hiba klíma karbantartás során!

1. Nem figyel a hangokra

Ha olyan szokatlan hangokat bocsát ki a légkondi, amiket eddig nem hallott, érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a készülékből jövő zajok kisebb, de akár nagyobb hibát is jelezhetnek.

2. Elmulasztja a rendszeres klíma karbantartást

A rendszeres klíma karbantartás segít, hogy otthona levegője ne csak kellemes, de tiszta is legyen. Amennyiben elmulasztja a rendszeres ellenőrzést, a készülékben könnyen szaporodhatnak el a gombák és baktériumok, amelyeket a klímakészülék az otthoni levegőbe fúj ki, ez pedig káros hatással van a lakók egészségére.

A rendszeres karbantartás lehet, hogy felesleges nyűgnek tűnik, ám az ön és családtagjainak egészsége is múlik rajta.

3. Szűrők elhanyagolása

A szűrők tisztítása olyan egyszerű feladat, hogy akár házilag is elvégezheti, nem szükséges hozzá szakember. Ha rászánja az időt, akár a rendszeres klíma-ellenőrzésnél gyakrabban is tisztíthatja a szűrőket – garantáltan meghálálja a légkondi a plusz foglalkozást.

4. Szellőzők tisztítása

A szűrők mellett a szellőzők is rendkívül fontosak. Ha gondoskodik arról, hogy a szellőzőnyílások tiszták legyenek, a hűvös levegő akadálytalanul áramolhat ezen a területen, és kevésbé terheli az egység egészét.

5. Klíma túlterhelése

Gyakori hiba, hogy ha túl meleg van és mihamarabb szeretnénk otthonunkat lehűteni, hajlamosak vagyunk túlterhelni a berendezést. Fontos tudni, hogy nem érdemes az aktuális hőmérsékletnél sokkal lejjebb állítani a klímát, mivel a gép már egy fok hűtésért is keményen megdolgozik, így hiába állítjuk akár 10 fokkal hűvösebbre, nem fogja hamarabb elérni.

A túlterhelés és felesleges hűtés helyett inkább segítsen a klímakészüléknek a munkában.

Az árnyékolással már nagyon sokat tehet annak érdekében, hogy a légkondi hatékonyabban tudjon dolgozni, de a belső hőtermelés – például főzés – mellőzése fontos lépés. A gazdaságos klímaüzemeltetésről ITT olvashat bővebben.

6. Ügyeljen a kültéri egységre is

Nem csak beltérinek, de a kültéri egységnek is szüksége van karbantartásra. Ügyeljen rá, hogy ezt ne lepjék be a levelek, ágak, és a rendszeres klíma karbantartáskor erről se feledkezzen meg.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (343 szavazat)