5 praktikus klíma-tipp háziállat tulajdonosoknak

Egy házi állat kétségtelenül nagy öröm, ám nem csak feltétel nélküli szeretetet, de korlátlan mennyiségű állatszőrt is biztosítanak gazdáik számára. A lakásban szálló állatszőr a porhoz hasonlóan kavarog a levegőben, így nem csak a levegő minőségét rontja, de az esetleg allergiások életét is megnehezíti. A szálló por és állatszőr pedig a klímakészülékbe jutva számos problémát is okozhat a légkondi működésében.

Az alábbiakban 6 nagyszerű tippet mutatunk be, amelyekkel nem csak kedvencedről gondoskodhatsz, de a klímakészüléked és az otthoni levegő tisztaságáról is.

Íme 5 praktikus klíma-tipp háziállat tulajdonosoknak!

1. Rendszeres szőr karbantartás

Az egyik legalapvetőbb és legegyszerűbb dolog, amit megtehetsz, hogy rendszeresen ápolod és fésülőd kedvenced bundáját. Mivel így a legtöbb szőr a fésűbe vagy kefébe kerül, nem jut be a levegőbe, így a klímának sem kell megküzdenie vele.

Nem utolsó sorban pedig házi kedvenced is nagyon hálás lesz a rendszeres gondoskodásról, ráadásul számára is előnyös, ha a természetes szőrhullást vagy vedlést megkönnyíted számára, ami a nyári melegben nagy megkönnyebbülés lesz neki.

2. Tisztítsd a szűrőket

Ha kisállat lakik a lakásban, akkor célszerű a légkondi szűrőket gyakrabban tisztítani a normális előírt időtartamnál. Mivel a szőr és az állatok által jobban felvert por gyorsabban tömíti el a klímakészülék szűrőberendezését, így jobban oda is kell figyelni rá.

Ha a készülékedet fél évente vagy negyedévente tisztíttatod, akkor érdemes ezt egy kicsit gyakoribbá tenni és sűrűbben szakembert hívni.

Fontos, hogy a szűrő tisztítást házilag is el lehet végezni, de ha a klímakészülék még új, akkor a garancia miatt fontos, hogy mindent szakember végezzen rajta.

Ha kisállatod szezonálisan vedlik, a klímatisztítást is igazíthatod a vedlés üteméhez. Tavasszal, amikor az állatok a téli bundát levedlik, gyakrabban kell szűrőt tisztítani, míg nyáron vagy télen a szokásos módon is megfelel, lényeg, hogy idődről időre ellenőrizd le, nincsenek-e eltömődve a szűrők.

3. Fontos a légszűrő minősége

A háziállat szőr az egyik legismertebb allergén a világon. Bár több száz pollenfajta létezik, a lakásban tartott háziállat az allergiások mintegy 20%-a számára biztos allergén forrás. Ez jó ok arra, hogy ügyelj a megvásárolt szűrők minőségére.

A légszűrőket MERV-értékben mérik, ami a Minimum Efficiency Reporting Value (minimális hatékonysági jelentési érték) rövidítése – más szóval a szűrő hatékonyságát méri. Az alacsonyabb MERV-értékek kevésbé szűrnek, míg a magasabb MERV-értékek jobb eredményeket produkálnak.

4. Takaríts rendszeresen

Bár ez bizonyára természetes, mégis fontos beszélni róla. Minél több szőrt és port szedsz össze a porszívózással, annál kevesebb kavarog a levegőben, amit a klíma be tud szívni. Ezzel nem csak otthonod tisztaságáért, de a levegő minőségéért és a klímaberendezésed élettartamáért is sokat teszel.

5. Kérj rendszeres klímakarbantartást

A háziállatokkal teli ház tele van szeretettel, de tele van szőrrel is, ami extra terhelést jelent a klímaberendezés számára. Általában legalább évente egyszer célszerű teljes klímakarbantartást kérni, de ha háziállatot tartasz, akkor érdemes ezt évente kétszer is elvégeztetni a szerelővel.

A szakember alaposan megvizsgálja a beltéri és a kültéri egységeket, karbantartási szolgáltatásokat nyújt, és javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogy hogyan gondoskodhatsz a legjobban a készülékről, és hogyan védheted meg azt a túlzott állatszőr problémáktól. Fenti tanácsainkat követve pedig jó esélyed van rá, hogy megdicsér, milyen szépen vigyázol a klímaberendezésedre.

Amennyiben kérdése van, illetve, ha ingyenes felmérést, tanácsadást szeretne kérni, keressen minket elérhetőségeink bármelyikén!

Ajánlott cikkeink

5/5 - (463 szavazat)