Mi az a légcsatornás klíma?

Bizonyára Ön is találkozott már a légcsatornás klíma kifejezéssel, amikor klímás témában olvasott cikkeket. De mi is az a légcsatornás klíma, miért hasznos és hol alkalmazható?

Hogyan működik a légcsatornás légkondicionálás?

A légcsatornás légkondicionálás csendes, egyenletes vagy zónázott légkondicionálást biztosít, amely nyáron hűtésre, télen pedig fűtésre tökéletes. De hogyan működik a csatornás légkondicionálás?

A csatornás légkondicionálás, más néven központi légkondicionálás egy központi egységet foglal magában, amely kezeli a levegőt (azaz hűt vagy fűt), majd ezt a levegőt egy légkondicionáló csatornarendszeren keresztül az egész lakásban vagy épületben keringeti.

A légcsatornás légkondicionálás egyenletesen oszlatja el a levegőt, de alkalmas zónás megoldásra is, amivel a különböző helyiségekben más-más hőmérsékletet tud biztosítani. Mindezt egyetlen légcsatornás klímával.

Hogyan működik a légcsatornás klíma?

A légcsatornás klímák képesek hűteni, fűteni és párátlanítani a levegőt otthonában vagy egy épületben, így egész évben egyszerűen szabályozható a különböző helyiségek hőmérséklete.

Hűtés

Az osztott rendszerű klímákhoz hasonlóan a légcsatornás klíma is hűtőközegeken alapul, amelyek hűtik vagy fűtik a levegőt. Ahogy a hűtőközeg folyadék és gáz között változik, és fordítva, a körülötte lévő levegő hőmérsékletét is megváltoztatja. Ez „kondicionálja” a levegőt, hogy ennek megfelelően hűtse vagy melegítse azt.

Hűtéskor a meleg levegőt a légcsatornás légkondicionáló rendszer beltéri egységében lévő elpárologtató szívja el otthonából. Az elpárologtatóban tárolt hűtőközeg egy hideg folyadék, és ahogy a meleg levegő áthalad rajta, a levegő lehűl, majd szétoszlik a klíma csatornáiban.

Ahogy a hűtőközeg hőt vesz fel, gázzá alakul. A kültéri egység kompresszora a hűtőközeget ismét folyadékká alakítja, és a hűtőközeg egy kondenzátoron keresztül áramlik. A folyadék nyomáscsökkentésen és hűtésen megy keresztül, mielőtt ismét visszatérne az elpárologtatóba.

Fűtés

Fűtéskor a fenti folyamat fordítottja történik. A folyamat egy kicsit bonyolultabb, azonban ugyanazok az elvek érvényesek, mint a hűtésnél, csak fordítva.

Egyéb előnyök

A tényleges légkondicionáló alkatrészeken túl a csatornás légkondicionáló rendszerek számos más praktikus alkatrészt és technológiát is tartalmazhatnak. A rendszerbe szűrők telepíthetők, amelyek segítenek még inkább megszabadítani a légkondicionálót az allergénektől, például a portól és más kellemetlen szennyező anyagoktól. A rendszer érzékelője és vezérlője segíthet Önnek optimálisan beállítani a légkondi működését; a légkondicionáló zónázását; az időzítő beállításait; és egyéb műveleteket, amelyek központilag vagy akár intelligens eszközökön keresztül is vezérelhetők.

Hogyan működik a zónázási rendszer a légcsatornás klíma esetében?

A klíma csatornarendszer beállításával különböző zónákat hozhat létre otthonán belül. Például a konyha, a hálószoba és a nappali különböző zónákat jelenthet egy ingatlanon belül. A zónázással a felhasználók gondosabban szabályozhatják, hogy otthonuk egyes területeit hogyan fűtsék vagy hűtsék, így a pazarlás csökkentésével alacsonyan tarthatják az energiaköltségeket.

A légcsatornás klíma előnyei és hátrányai

A csatornás klímaberendezés az egyik leghatékonyabb módja a lakások, épületek és irodák hűtésének és fűtésének. A csővezetékes légkondicionálásnak számos előnye van, míg a hátrányai kevés.

Előnyök:

  • A zónázás nagyobb ellenőrzést és költségcsökkentést biztosít
  • Légkondicionálás az egész házban
  • Alacsony zajkibocsátás
  • Diszkrét megjelenés
  • Tartósság – a főbb alkatrészek szervizelése vagy cseréje jellemzően 10-15 év között van.

Hátrányok:

  • Költségesebb a légcsatornás rendszer kiépítése
  • Többszintes épületekben vagy kis tetőtérben nehézkes a rendszer kialakítása.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (282 szavazat)