5 tipp a klíma élettartamának meghosszabbításához

Mivel a klímaszerelés egy beruházás, kiemelten fontos, hogy megfelelő hosszúságú élettartammal is bírjon a készülék. Bár ez nagyrészt a gyártókon múlik, mégis van néhány fontos dolog, amit te magad is megtehetsz, hogy minél hosszabb ideig gond nélkül élvezhesd a klímaberendezés nyújtotta kényelmet.

Klímaberendezésed nemcsak egy luxus; az otthonod kényelmének alapvető része. A klímaberendezések hosszú élettartama több okból is létfontosságú. Először is, egy jól karbantartott klímaegység biztosítja, hogy még a legforróbb londoni nyarakon is élvezhesd a hatékony légkondicionálást, és otthonod mindig kellemesen hűvös legyen. Másodszor, hosszú távon pénzt takaríthatsz meg, elkerülve a költséges javításokat vagy idő előtti csereberét. Végül, ez környezetbarát választás is, hiszen az energiahatékony hűtés csökkenti az ökológiai lábnyomodat.

1. Tartsd karban a légkondit

Nem győzzük eleget hangsúlyozni, de az egyik legfontosabb szempont a klímaberendezésed hosszú élettartamának biztosításában a rendszeres karbantartás.

A klímaszerelő szakember ellenőrzi a rendszert, kitisztítja a szűrőket, ha kell, kicserélik a kopott vagy meghibásodott alkatrészeket. Ezzel biztosítható, hogy a készüléked mindig tökéletes állapotban álljon a rendelkezésedre, legyen tél vagy nyár.

Érdemes az esedékes klímatisztítást még a tavasz folyamán beiktatni, mivel a nyári szezonban a klímaszerelők jóval elfoglaltabbak, így több időt kell várnod egy időpontra. Annál pedig kevés bosszantóbb dolog van, mint hogy a kánikula derekán nem tudod rendesen használni a légkondidat.

A rendszeresen és szakszerűen karbantartott klímaberendezés az egészségünkre is jó hatással van, hiszen amellett, hogy jó közérzetet biztosít, a szűrőknek köszönhetően a levegőt is folyamatosan tisztítja. Ennek köszönhetően a belélegzett levegő is kevesebb szennyeződést tartalmaz.

2. A szakértő telepítés igenis számít

Ha megvan a megfelelő klímakészülék, akkor az sem mindegy, hogyan lesz beszerelve. A saját kezű telepítés ugyan vonzónak tűnhet, ám gyakran eredményez nem hatékony hűtést és rövidebb élettartamot a berendezésednek. A szakemberek biztosíthatják, hogy a rendszered megfelelően legyen beállítva, és hogy minden komponens zökkenőmentesen működjön együtt.

Amennyiben a telepítés nem szakszerűen történik, az plusz terhelés korai kopáshoz és növekedett energiafogyasztáshoz vezethet.

3. Használj energiahatékony hűtési beállításokat

Az optimális hőmérséklet beállításának fenntartása jelentősen befolyásolhatja a klímaberendezésed élettartamát. Bár csábító lehet kánikulában ezerrel bőgetni a klímát, ez nem eredményez számottevően gyorsabb hűtést, azonban jócskán megterheli a klímakészüléket.

Célozz meg egy nem túl alacsony hőmérsékletet, amit a klímakészüléked nagyobb energiafelhasználás nélkül tud tartani, így nem csak az áramszámlád lesz kedvezőbb, de a készülék is hosszabb élettartamú lesz.

4. Jól válaszd meg a klíma helyét

Természetesen, ha szakember telepíti a készüléket – és ki más telepítené -, akkor ő fog adni tanácsokat arra vonatkozóan, hova érdemes tenni magát a készüléket. Ugyanis ez sem mindegy.

Főleg társasházak esetén komoly szabályok vonatkoznak arra, hogy hol helyezkedhetnek el a homlokzaton a kültéri egységek – ezt minden ház klímaterve tartalmazza, melyet a közös képviselőtől lehet elkérni, sok esetben pénzért. Tehát maga a tény, hogy a kültéri egység sem lehet akárhol, már nagyban befolyásolja a beltéri egység helyét is.

Fontos, hogy a beltéri egység útjában ne legyen fal, nagyobb bútorok és biztosítva legyen a szabad légáramlás. Ha nem jó helyen van a klíma, akkor romlik a hűtőteljesítménye, ami miatt egyre lejjebb veszed majd a hőmérsékletet, ezáltal „túlhajtod” a klímát. Ez pedig nem lesz jó hatással a készülék élettartamára.

5. Kérj szakértő segítséget a klíma élettartamának növelése érdekében

Bár „Csináld magad!” korszakban élünk, a légkondi pont nem az a készülék, amivel érdemes a technikai tudásodat tesztelni. Egy egyszerű tisztítás természetesen házilag is megoldható, de amennyiben valami problémát észlelsz, ne próbáld meg magad megjavítani. Szép dolog az igyekezet, de nagyobb károkat okozhatsz, mint maga az alap probléma, így akár a készülék élettartamát is megrövidítheted. Minden féle-fajta meghibásodás esetén inkább hívj szakembert.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (329 szavazat)