Milyen méretű klímára van szükség? Íme, 4 egyszerű lépés a helyes légkondi kapacitás megállapításához!

Amikor légkondit vásárolunk, biztosan felmerül a kérdés: milyen méretű klímára van szükségünk?! Ebben az esetben természetesen a kérdés nem a készülék fizikai méretére irányul, hanem a berendezés teljesítményére. A megfelelő „méret” kiválasztása fontos, hiszen egy kelleténél kisebb teherbírású légkondi nem fog megfelelő hatásfokon működni, és otthonunkban nem lesz meg a kívánt hőmérséklet. Ezzel szemben a túl nagy teljesítmény sem ajánlott, hiszen ebben az esetben pénzt dobunk ki az ablakon, mivel nem fogjuk tudni kihasználni a klímánk tudását és kapacitását. A megfelelő méret kiválasztásával pénzt takaríthatunk meg, és csökkenthetjük az energiafelhasználást.

Nem számít, hogy mennyire van meleg, mennyire vágyunk egy kellemes, hűtött otthonra, a klímavásárlás sosem szabad, hogy impulzusvásárlás legyen. A klíma kiválasztása egy költséges beruházás és hosszútávú döntés, így mindenképp fontos, hogy azt a készüléket válasszuk, ami minden szempontból ideális a számunkra.

Milyen méretű klímára van szükség? A nagy négyes!

Az alábbiakban összeszedtük azt a négy fontos tényezőt, aminek figyelembevételével könnyebben választhatjuk ki a megfelelő teljesítményű klímakészüléket. Nézzük, mi az a négy dolog, ami a leginkább befolyásolja a légkondi szükséges teljesítményét.

1. A hűtendő terület nagysága

Első sorban azt kell megállapítanunk, hogy mekkora a hűteni vagy fűteni kívánt terület. Ehhez célszerű a szobák légköbméterét kiszámolnunk, ugyanis egy magasabb mennyezetű helyiség lehűtéséhez nagyobb teljesítmény szükséges, mint egy azonos alapterületű és alacsonyabb szobáéhoz.

Egy légköbméterre nagyjából 30-40 W hűtőteljesítményt számíthatunk, így be tudjuk tájolni, milyen teljesítményt kell minimum elvárnunk a klímánktól.

2. Szigetelés

Amennyire a szobák mérete, annyira fontos az épület, lakás szigetelése is. Amennyiben otthonunk jól szigetelt, alacsony a hőfelvétele és leadása, az rendkívül előnyös a légkondink teljesítménye szempontjából is. Hiszen logikus, ha a lakás nem vesz fel felesleges hőt, a benti hőmérsékletet pedig nem engedi ki, akkor lényegesen kisebb teljesítményre van szükség a klímakészüléktől.

3. Tájolás

Az sem mindegy persze, hogy milyen otthonunk, az irodánk vagy más légkondicionálni kívánt létesítmény tájolása és elrendezése. Ha az épület déli tájolású és sok nagy ablak van rajta, akkor a klímának nagyobb teljesítménnyel kell rendelkeznie, hiszen melegebb körülmények között kell „dolgoznia” és hűtenie.

4. Egyéb hőforrások

A helyiségekben elhelyezett egyéb hőforrások számottevő különbségeket tudnak okozni otthon és otthon között is. A mennyezeti világítás, az egyéb égőtestek, lámpák, számítógépek stb. mind hőt adnak le, melyeket a légkondinak ellen kell súlyoznia, így nagyobb hűtőkapacitásra lesz szükségünk.

Abban az esetben, ha több helyiséget szeretnénk egyszerre klimatizálni, érdemes előre tájékozódni, hogy milyen klíma típusok léteznek, és ezt melyikkel lehet kivitelezni. Ebben nagy segítség lehet, ha felkérünk egy szakembert, hogy segítsen megállapítani, milyen klímakészülékre (és milyen teljesítményűre) van szükségünk.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (105 szavazat)