Klíma típusok

Az egyre melegedő nyarak és a légkondicionálók egyre bővülő lehetőségei miatt egyre inkább felmerül az otthonunk klimatizálása. Ezzel együtt viszont a megfelelő klíma készülék kiválasztása okozhat némi fejtörést. Mivel a legközismertebbek a fali klímák és a mobil változatok, sokan nem tudják, milyen klíma típusok kaphatóak a piacon, és ezek közül melyik lenne számukra a tökéletes választása.

Ahhoz, hogy a klímák nagy családjában könnyebb legyen eligazodni, az alábbiakban ismertetjük a berendezések számos fajtáját.

Klíma típusok – Milyen klímák közül választhatunk?

Ma már egyre több otthonban és irodaházban találkozhatunk a klímák valamely típusával, melyek egytől egyik rendelkeznek előnyökkel – némelyek kisebb hátrányokkal is.

A klíma típusok ismerete abban van nagy segítségünkre a klíma kiválasztásánál, hogy ezekkel az előnyökkel és hátrányokkal pontosan tisztában vagyunk, így eldönthetjük az adott negatívum számunkra valóban gondot okoz-e, illetve a felsorolt pozitívumok kielégítik-e minden kívánságunkat a légkondicionálóval kapcsolatban.

Az adott változat kiválasztásánál természetesen számos tényezőt kell figyelembe vennünk, mint például az ár, vagy éppen a berendezés beépíthetősége. Ezért fontos, hogy egyrészt megfelelően körbejárjuk a témát, másrészt – ha még így sem vagyunk biztosak a dolgunkban – forduljunk szakemberhez, aki egy helyszíni felmérést követően pontos tanácsokat és információkat tud adni a számunkra ideális klíma típusról.

Klímák tekintetében az alábbi három fő típust különböztetjük meg:

  • Monoblokk klíma
  • Split klíma
  • Szerverklíma

Most nézzük meg, mit is jelentenek az egyes klíma típusok és milyen berendezések tartoznak az egyes csoportokba.

Monoblokk klíma

Ebbe a csoportba azok a klímaberendezések tartoznak, melyek egy az egyben tartalmaznak mindent, ami a működésükhöz kell. Egydobozos klímáknak is nevezhetjük őket, hiszen az egész berendezés egy csomagban kapható.

Ezen klímák előnye, hogy nincsen szükség csövezésre a külső és a belső rész közé és akár házilag is beszerelhető, így gyors és kompakt megoldásnak kiváló választás. Az előnyei mellé azonban hátrány is jár, ez pedig nem más, mint az alacsonyabb hatásfok és a hangosabb működés.

A monoblokk klímák közé tartoznak az ablakklímák és mobilklímák, melyek az általános lakossági felhasználásban is közismertek.

Szerverklíma

A szerverklímákat a szerver helyiségek speciális hűtési igényei hívták életre, ugyanis ezek esetében zökkenőmentes működésre és folyamatos, állandó hőmérsékletre van szükség.

Emellett meg kell felelniük az állandó téli és nyári üzemeltetésnek, de kiemelten fontos a víz és csöpögésmentesség, a biztos cseppvízelvezetés és az átlagon felüli üzembiztonság. Mindezekkel együtt pedig rendkívül jó teljesítménnyel és megbízhatóan kell működniük az év minden napján.

Split klíma

A split klímák a mobil klímák továbbfejlesztett változatai és manapság a legelterjedtebb és leginkább közkedvelt klíma típus. Ennek a típusnak a fő jellemzője, hogy osztott berendezésről van szó, vagyis van egy beltéri és egy kültéri egysége. A split klíma tulajdonképpen egy gyűjtőnév, mely több, split kílma típust foglal magában.

Mindegyik típus kiválóan alkalmas hűtésre, vagy fűtésre – adott esetben mindkettőre. Továbbá ez a fajta megoldás számos lehetőséget biztosít, mind teljesítményre, mind felszerelési lehetőségre egyaránt. Lássuk, milyen fajta klímákat találtunk a split klímákon belül.

Oldalfali split klíma

Az oldalfali klíma kiváló választás irodában és háztartásokban is, éppen ezért a legelterjedtebb típus is.

Előnyei közé tartozik, hogy alkalmas hűtésre és (bizonyos típusok) fűtésre is, így télen-nyáron használhatóak. Emellett rendkívül kevés helyet foglalnak, köszönhetően annak, hogy a beltéri egységet a falra szerelik. Otthoni felhasználás esetén külön szempont lehet, hogy a klíma beltéri egysége mutatós is legyen, ennek pedig az oldalfali split klímák meg is tudnak felelni, hiszen ma már igen dekoratív és elegáns készülékeket is választhatunk.

Az oldalfali split klímák hátránya sajnos, hogy rossz elhelyezés esetén egyenetlen lehet a hőelosztása, illetve a helységben tartózkodó nyakába fújja a hideget. Ezeknek elkerülésére érdemes egy szakértővel megterveztetni a klíma elhelyezését.

Az oldalfali split klímák esetén a kivitelezés a beltéri és a kültéri egység felszereléséből, az áramellátást biztosító vezetékek, valamint az őket összekötő csővezeték kiépítéséből áll.

Multisplit klíma

A multisplit klíma szintén több részből áll, a kültéri egységen kívül azonban több beltéri egység van, amelyek a különböző helységekben kerülnek felszerelésre és egyesével csatlakoznak a külső részhez.

Ennek a megoldásnak nagy előnye, hogy minden szoba külön-külön hűthető és a hőmérsékletet is egyedileg lehet állítani.

Hátránya, hogy ha a kültéri egység meghibásodik, akkor az összes beltéri egység működése leáll, továbbá, minél messzebb van egy beltéri egység a kültéritől, annál drágább a kivitelezés.

Parapet klíma

A parapet klímák esetében a kültéri egység nem különbözik az eddig felsoroltaktól, ebben az esetben a beltéri egység speciális kialakítású.

A parapet klímák azokban a helységekben rendkívül előnyösek, hol nem lehet megvalósítani a klasszikus fali elhelyezést – például tetőtérben. Ezek a klímák a padlóhoz közeli felületekre, illetve a mennyezetre szerelhetőek.

Mivel méretük és teljesítményük nagyobb, mint a hagyományos oldalfali split klímáknak, előszeretettel használják irodákban, ipari létesítményekben. Háztartási használatra nem kifejezetten ajánlott, mert mind a klímaberendezés, mind a beépítése költségesebb a többi klímaberendezés esetén, így akkor érdemes választani, ha nincs más megoldás.

Nagy előnye ennek a klíma típusnak, hogy fűtésre is alkalmas, így irodákban rendkívül jól kihasználható, illetve segítség abban az esetben, ha az adott helységben más fűtési megoldás nem kivitelezhető.

Kazettás klímák

Ezek a diszkrét megjelenésű klímák főleg nagyobb terek klimatizálásában játszanak szerepet. Nagy előnye, hogy az álmennyezetbe illeszthető, így nincs plusz helyigénye és rendkívül esztétikus látványt nyújt.

Rendkívül nagy teljesítményű klímáról beszélünk, ami annak is köszönhető, hogy a levegő a beltéri kazetta közepén áramlik be, majd a szűrőn és a hőcserélő testen keresztül haladva az oldalsó nyílásokon áramlik ki. Típustól függően a kiáramoltató nyílások száma lehet, 2, 3 vagy 4, így akár egyszerre 4 irányba is fújhatja a levegőt.

Légcsatornázható klíma

Ezzel a klíma fajtával központi klíma néven is találkozhatunk, ugyanis itt egy nagy teljesítményű, központi beltéri egység kerül beépítésre, ahonnan légcsatornákon vezetve jut a levegő a többi helységbe.

Nagy előnye, hogy a kazettás klímákhoz hasonlóan álmennyezetbe illeszthető, akár otthonunkban is esztétikus látványt nyújt, köszönhetően annak, hogy az egész klímaberendezésből csak a szellőző rácsok látszanak, ezekből pedig választhatunk olyat, ami otthonunkba a legjobban illik.

Magas teljesítményének hála nem csak családi házakba ideális, de nagyobb terek klimatizálására is alkalmas.

Inverteres klíma

A ma használatos klímaberendezések legnagyobb része inverteres technológiával működik – így az eddig felsorolt klíma típusok is.

A hagyományos ON/OFF klímák működése közben a hideg levegő hőmérséklete nem szabályozható – a lehető leghidegebb levegőt engedi be a helységbe, majd, ha elérte a kívánt hőmérsékletet, a rendszer kikapcsol.

Ezzel szemben az inverteres klímák esetén a hideg levegő hőmérséklete változtatható. Emellett a kompresszor folyamatos működésben van, teljesítményét a hőigényhez igazítja, ezáltal sokkal energiatakarékosabb, mint az ON/OFF klímák.

Az inverteres technológia révén ezek a klímák nem csak gazdaságosabban üzemeltethetőek, de sokkal csendesebbek is elődeiknél, és a lassú indításnak hála a villamos hálózatot sem terheli le túlságosan.

Ahogy a fentiekből is látszik, számos igény és felhasználási terület van, amihez bőségesen van klíma választék. Mielőtt klímaberendezést választana, fontos, hogy tájékozódjon a lehetőségekről, hogy azt a klíma típust tudja választani, ami az Ön számára minden szempontból ideális. Ha tanácstalan a klíma kiválasztásával kapcsolatban, olvassa el a „Klíma kiválasztása” című bejegyzésünket, melyből részletesen megismerheti a klímaválasztás legfontosabb szempontjait.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (254 szavazat)