A klímaberendezések garanciájának van néhány alapfeltétele, melyeknek teljesülniük kell, ha szeretnénk a maximális garanciaidőt kihasználni. Többek között az egyik ilyen a szakember általi rendszeres karbantartás és szervizelés.

Klímakészülékekre vonatkozó garanciális feltételek

A tudatos vásárlás egyre inkább hangsúlyos szerepet kap, ebben pedig fontos rész a garanciális kérdések is.

A garancia viszont az a tétel, amiért ugyan fizetünk a készülék vásárlásakor, azonban kívülről nem látszik. Csak akkor kap szerepet, amikor a berendezés meghibásodik. A légkondik garanciájának esetében három fontos szempontra kell odafigyelni.

Készülékre vonatkozó garancia

Magára a klímakészülékre adott garancia több tényezőtől is függ, azonban van néhány szempont, amit ezzel kapcsolatban figyelembe kell venni.

Először is fontos a szerkezet gyártója és annak székhelye, mivel számít, hogy egy esetleges meghibásodás esetén milyen nehéz a pótalkatrészt beszerezni. Bár a legtöbb cég számos helyszínen gondoskodik a csere alkatrészek szállításáról, hasznos, ha azt nem Timbuktuból kell szállíttatni.

Beüzemelési feltételek

A klímaberendezések gyártói csak abban az esetben vállalnak garanciát az adott készülékre, ha az szakszerűen, a feltételeknek megfelelően lett beszerelve. Ezen feltételek közé sorolhatjuk például, hogy a kültéri egység megfelelő légellátása biztosított legyen, a szerelési távolság ne haladja meg az engedélyezettet…

Az egyik legfontosabb kitétel azonban az, hogy csak szakember szerelheti be a készüléket, a jótállási jegyen pedig fel kell tüntetni a nevét és a szerelésre jogosító zöldkártya számát is. Számos olyan szerelő van, akik csak bizonyos márkájú berendezéseket vállalnak, vagy épp van, amit nem.

A klímaberendezésre szóló garancia csak akkor érvényesíthető, ha a feltételek hiánytalanul teljesülnek.

Rendszeres karbantartás

A fent említett feltételek nem csak a klímakészülék beszerelésére, hanem annak üzemeltetésére is kitérnek. A berendezések rendszeres, szakember általi karbantartása a garancia egyik feltétele.

Garancia és jótállás időtartamok

A klímagyártó cégek egymástól sokszor eltérő feltételekkel vállalják a garanciát az általuk gyártott készülékekre, így fontos kifejezetten arról a klímaberendezésről tájékozódni, amelyet meg szeretne vásárolni!

Minden Magyarországon forgalomba hozott klímaberendezésre a törvényileg szabályozott minimum, kötelező jótállás 1 év, és a termékszavatossági idő a PTK. 169. (2) bekezdése szerint a forgalomba hozataltól számított két évig terheli az eladót.

Ettől eltérően számos gyártó hosszabb, 2-3 éves alap garanciát vállal a készülékeire, más feltételek teljesülése esetén ez növekedhet akár 5-10 éves garanciális időszakra is.

Minden esetben a gyártó aktuális feltételeiről kell tájékozódni, így biztosak lehetünk benne, hogy kihasználhatjuk a készülékhez járó időszakot.

Ha szeretné biztos kezekben tudni a garanciális klíma szervizelést és karbantartást, akkor forduljon hozzánk bizalommal! Partnereink által gyártott klímakészülékek gyors és precíz szervizelését vállaljuk! 

Mik a Pelso klímával történő klímaszerelés előnyei?

Vegye fel velünk a kapcsolatot még ma!

  Név *

  Email *

  Telefonszám *

  Üzenet

  • Kattints a jobb egérgombbal a tőlünk kapott levélre

  • Add a feladót a biztonságos feladók listájához

  5/5 - (182 szavazat)