Csökkentse fűtésszámláját légkondijával!

A rezsiszámla csökkentése szinte sosem volt még olyan fontos, mint most! Köszönhetően annak, hogy az energia világpiaci ára drasztikusan megemelkedett. Az utóbbi egy évben a gáz ára a hatszorosára, a villanyáram ára pedig az ötszörösére nőtt.

Idén, 2022. augusztus elsejétől az áram kedvezményes ára évi 2523 kilowattóra – havi 210 kilowattóra – fogyasztásig 36 forint, efelett 70,1 forint. A földgáz kedvezményes ára 1729 köbméter éves felhasználásig – havi 144 köbméter – 102 forint, felette 747 forint köbméterenként.

Ezen számok alapján azoknál a családoknál, akik a túlfogyasztók körébe esnek bele, drasztikusan megemelkedik a rezsiköltség, főképp a fűtésszámla. A fűtési időszak pedig a nyakunkon, így létfontosságú, hogy olyan módszert találjunk, amellyel jelentős összegeket spórolhatunk meg. De hogyan lehetséges ez?

Csökkentse fűtésszámláját légkondijával! De hogyan?

Jó hír, hogy a fűtésre optimalizált (vagyis hűteni és fűteni is tudó) klímakészülékek nagy segítséget jelentenek a rezsiszámla csökkentésén. Ezt pedig a „H” tarifás áramnak köszönhetően tudják elérni.

Mi az a „H” tarifa?

A “H” tarifa egy kedvezményes díjszabás, melyről hőszivattyúkat és a megújuló energiaforrásokból épített fűtési rendszereket – köztük a 3 COP felett teljesítő split klímákat – lehet üzemeltetni.

A “H” tarifa kifejezetten fűtést támogató díjszabás, ezért csak október 15-től április 15-ig, azaz fűtési szezonban vehető igénybe, akkor azonban 0-24 órában használhatjuk.

A legalacsonyabb díja 23,54 Ft/kWh, de rendeletben van szabályozva, hogy a B tarifa (éjszakai áram) áránál soha nem lehet magasabb a díja.

A kedvezményes díjszabást az áramszolgáltatónál kell igényelni, és egy külön mérőóra, október közepétől április közepéig kb. 30%-os kedvezménnyel számolja a fogyasztást. Ezt a lehetőséget a 4/2011. (I.31.) NFM rendelet biztosítja.

H díjszabás: fűtsünk kedvezményes tarifával!

2010. április 16. óta lehetséges lakossági felhasználásra megigényelni, hogy a napenergiából vagy más, megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén a hőellátásról gondoskodó készülékek működtetéséhez kedvezőbb árú villamos energiát lehessen használni. Ebbe a kategóriába tartoznak bele a 3 COP felett teljesítő split klímák is!

A kedvezményes díjszabással járó áramot kifejezetten megújuló energiaforrásokhoz szánták, ideértve a fűtési rendszereket, a hőszivattyúkat, a keringető szivattyúkat és a napelemes rendszereket. Mivel a H tarifa fűtésre használható, a légkondicionálók tekintetében csakis a hűteni és fűteni egyaránt képes készülékek jöhetnek szóba. A hőszivattyús fűtés kitétel pedig kizárja egyebek mellett az infrapaneleket vagy az elektromos fűtőtesteket.

Milyen klímát válasszunk, ha még nincs otthonunkban klímaberendezés?

Mint fentebb is írtuk, a kedvezményes „H” tarifát igénybe vehetjük olyan klímakészülék üzemeltetése esetén is, amely fűteni is képes.

Amennyiben inverteres klímát kötnénk a rendszerre, nem mindegy, milyen készüléket választunk. Figyelembe kell vennünk ugyanis a légkondi SCOP-értékét, ami a teljes időszakra érvényes teljesítményt mutatja. H tarifás áramot az alábbi SCOP-értékek mellett használhatunk:

 • 6 kW teljesítményig: 4,1-es SCOP
 • 6,1 kW – 11,9 KW teljesítmény között: 3,8-as SCOP
 • 12 kW teljesítmény felett: 3-as SCOP

Igényeljen H tarifát minél előbb!

Ha egyébként is korszerűsítésen gondolkozik, vagy a környezetbarátabb megoldások felé hajlik, esetleg csak a fűtésszámlájának csökkentése a célja, akkor igényeljen H tarifát minél előbb és használja ki az előnyeit!

A H tarifa bekötése és üzembe helyezése nem jelent óriási kiadást, a kedvezményes díj ugyanakkor jelentős spórolást jelent.

A H tarifát természetesen bármikor igényelhetjük, nem szükséges felújításhoz kapcsolódnia. Akár meglévő készülékeinket is ráköthetjük, ezzel is csökkentve a rezsiszámlát.

A H tarifa az ország minden településén a rendelkezésünkre áll, így akár nyaralók, hétvégi házak esetében is megoldható a kivitelezés. Mivel megszakítás nélkül elérhető, nem kell attól tartanunk, hogy a berendezések károsodnak az áramkimaradások miatt.

Nincs még megfelelő klímakészüléke? Forduljon hozzánk bizalommal!

Amennyiben még nincs otthonában klímakészülék, de szeretné kihasználni a kedvezményes áramtarifát a téli időszakban, feltétlenül vegye fel velünk a kapcsolatot, és szakértőink segítenek kiválasztani az Ön számára minden szempontból ideális klímakészüléket!

  Név *

  Email *

  Telefonszám *

  Üzenet

  • Kattints a jobb egérgombbal a tőlünk kapott levélre

  • Add a feladót a biztonságos feladók listájához

  5/5 - (236 szavazat)