Klíma kiválasztása

Amikor klímavásárlásra adjuk a fejünket, akkor azzal szembesülünk, hogy lehetőségeinknek csak a csillagos ég szab határokat. A bőség zavarában azonban igencsak nehéz kiválasztani azt a klímaberendezést, amely a számunkra legmegfelelőbb hatásfokkal és funkciókkal rendelkezik. Ebben a cikkünkben a klíma kiválasztását szeretnénk megkönnyíteni, így összeszedtük a legfontosabb szempontokat.

A klíma kiválasztásának legfontosabb szempontjai

Ahhoz, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb klímát, először is meg kell válaszolnunk néhány kérdést:

  • Hány különböző helyiségben szeretnénk élvezni a klíma áldásos hatásait? Mekkorák ezek a helyiségek?
  • Csak hűtésre vagy fűtésre is szeretnénk-e használni a berendezést? Fontos-e, hogy a klíma mozgatható legyen a különböző helyiségek között?

Mekkora teljesítményű klímát válasszak?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre megtaláljuk a választ, szükség lesz néhány adatra az érintett helyiséget illetően. Általánosságban véve egy légköbméterre 30-40 W hűtőteljesítményt számíthatunk. Ahhoz, hogy pontos adatot kapjunk, kicsit méricskélnünk és számolnunk kell. A helyiség magassága, szélessége és hosszúsága fontos adat ahhoz, hogy ki tudjuk számolni a helyiség légköbéterét.

Abban az esetben, ha az épület átlagos fekvésű és átlagos mennyiségű ablakkal, illetve más nyílászárókkal rendelkezik és a szigetelés is átlagos, akkor légköbméterenként 30-35 W-tal számolhatunk.

Ezek az adatok változhatnak, ha valamilyen oknál fogva helyiségünk nem mondható átlagosnak. Nagyobb teljesítményre lesz szükség akkor, ha a helyiség déli fekvésű vagy padlástérről van szó, esetleg nagy és/ vagy sok ablak van, ha más hőforrások, például hőt kibocsátó berendezések (számítógép, lámpák stb.) is jelen vannak. Ezekben az esetekben légköbméterenként akár 40 W-tal is számolhatunk.

Így már könnyebb eldönteni, milyen teljesítménnyel rendelkezzen a klímaberendezésünk. Ezeket a számításokat azonban érdemes szakemberre bízni, akik minden körülményt figyelembe véve pontosan ki tudja számolni, milyen klímát érdemes beszereltetni.

Milyen típusú klíma a legmegfelelőbb?

Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen típusú klíma lesz számunkra a tökéletes választás, fontos tisztázni, hogy pontosan mit várunk el a készüléktől. A különböző típusú klímák különböző igényeknek felelnek meg, hiszen különböző funkciókkal és előnyökkel rendelkeznek.

A split klíma

Osztott klímának is nevezhetjük ezt a típust. Ez tulajdonképpen a klasszikus klíma, amelyiknek van beltéri és kültéri egysége is. Ennek az a hatalmas előnye, hogy nagyszerű hatásfoka mellett működése csendes, mivel a zajos munkát a kültéri egység végzi el, amelyet az épület külső falára szerelnek fel. Ez a megoldás energiatakarékos is, hiszen a kültéri egységben lévő kompresszor által termelt hő a kültéren oszlik el.

A csendesebb és energiatakarékosabb működés mellett, a split klímák esetében számos esztétikus design közül választhatunk.

Mindezek mellett a beltéri egységet a helyiségen belül több helyre is felszereltethetjük. A leggyakoribb megoldás, hogy a klíma az oldalfalra kerül, de választhatunk a mennyezetre vagy akár a padlóra állítható verziók közül is.

A split klímákon belül létezik az úgynevezett kazettás klíma, amelynek kültéri egysége nem az épület külső falára kerül, hanem egy álmennyezet fölé, így a kültéri egység teljesen láthatatlan.

Léteznek úgynevezett multi split megoldások is. Ez abban az esetben érdekes, ha az épületen belül több helyiségben is szeretnénk beltéri egységet elhelyezni, amelyek egy kültéri egységhez vannak csatlakoztatva. Ebben az esetben a beltéri egységek teljesen külön programozhatók.

Az osztott klímák a modern design mellett számos kényelmi lehetőséget is nyújtanak. Ilyenek például az automata, a távvezérléses vagy a WI-FI irányítással rendelkező berendezések.

Az okos klímák telefonra letölthető applikációval is vezérelhetők, így távollétünkben is beállíthatjuk a számunkra megfelelő hőmérsékletet, amely már hazaérve fogad minket.

Érdemes-e klímával fűteni?

Erre a kérdésre sokan azt válaszolják, hogy „Az túl drága!”, de ez a probléma mára már érvényét vesztette. A mai modern technológia lehetővé teszi a fűtésre optimalizált klímák esetében, a kedvező energiafelhasználást. Ezek a berendezések a felvett áram energiájának többszörösét adják vissza fűtőenergia formájában. 1 kW felvett energiából 3,5-5 kW energiát tudnak ezek a készülékek előállítani.

Összehasonlításképp érdemes tudni, hogy a hagyományos radiátoros és elektromos rendszer, mint például a hősugárzó, 1 kW áramot vesz fel, és 1kW fűtőteljesítményt ad le.

Bizonyos esetekben ráadásul még H tarifás áram is igényelhető ezekhez a klímaberendezésekhez, amely 53-57 Ft/kW, helyett 31-35 Ft/ kW áron érhető el. Érdemes olyan készüléket választani, amely rendelkezik COP vagy SCOP értékkel. Minél nagyobb ez az érték, annál gazdaságosabb a klímával fűteni.

Kedvezményes H tarifás áram fűtési szezonban (október 15 és április 15 között) az alábbi SCOP értékek esetén igényelhető:

  • 6 kW teljesítményig 4,1-es SCOP
  • 6,1-11,9 kW teljesítmény között 3.8-as SCOP
  • 12 kW teljesítménytől 3-as SCOP

A fűtésre optimalizált klíma tökéletes választás, ha kettő az egyben megoldásra van szükség, vagyis egyszerűbb ugyanazzal a készülékkel a hűtést és a fűtést is megoldani.

Ezek az energiatakarékos, fűtésre is alkalmas berendezések akkor is nagy segítségünkre vannak, ha kiegészítő fűtésre van szükség a már meglévő rendszerhez.

Mikor érdemes mobilklímát választani?

A mobilklímák a monoblokk, vagy más néven egydobozos klímák közé tartoznak. Ezek a készülékek egy az egyben tartalmaznak mindent, ami a működésükhöz szükséges.

A mobilklíma, ahogy a neve is mutatja, könnyen áthelyezhető egyik helyiségből a másikba, és üzembe helyezéséhez klímatechnikai szakemberre sincs szükség.

Ez a készülék akkor tökéletes megoldás, ha egyszerű léghűtéses megoldásra van szükség, és nincs lehetőség split klíma beszerelésére. Hátránya azonban a split klímához képest, hogy működése zajosabb.

Mikor jó az ablakklíma?

Az ablakklíma is tökéletes megoldás lehet egy kisebb üzlethelyiségbe vagy olyan épületekben, amelyek homlokzatára nem lehetséges a kültéri egység elhelyezése.

Az ablakklímákat elsősorban nyílászárók szerkezetébe építik be, és ugyanúgy, ahogy a mobilklímák esetében, itt is minden tartozék egy helyen foglal helyet. Előnye, hogy itt sincs szükség klímaszakemberre, mert egy asztalos vagy üveges szakember is be tudja építeni. Az ablakklímákra is igaz, hogy működésük zajosabb, ezért hálószobába elhelyezésük nem javasolt.

Számos lehetőség közül választhatunk, ha klímaberendezés kiválasztása a cél, hiszen klíma típusok bőségesen akadnak. Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes megoldást, mérlegelnünk kell az egyes típusok előnyeit és hátrányait. Ezen felül azzal is tisztában kell lennünk, hogy pontosan milyen körülmények között akarjuk használni a klímát illetve azzal is, hogy milyen funkciókra van szükségünk.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (121 szavazat)