Mi az a Telepítési Tanúsítvány, és hogyan töltsük ki helyesen?

A telepítési tanúsítvány minden légkondi beszerelésekor kötelező nyomtatvány, mely nemcsak jogi, de környezetvédelmi szempontból is fontos szerepet játszik. A klímák telepítési tanúsítványa egy kötelező dokumentum, ami igazolja, hogy a klímaberendezést megfelelően képzett szakember szerelte be. A tanúsítványt a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) adatbázisában kell regisztrálni.

Miért van szükség Telepítési Tanúsítványra?

A klímákban található hűtőközeg üvegházhatású gáz, ami a légkörbe jutva súlyosbítja a klímaváltozást. A Telepítési Tanúsítvány célja, hogy ellenőrizze a beszerelést, és megelőzze a gázszivárgást. Csak F-gáz képesítéssel rendelkező szakember szerelhet be klímát, és a tanúsítvány kitöltése az ő felelőssége.

Mikor van szükség Telepítési Tanúsítványra?

Minden esetben ki kell tölteni a Telepítési Tanúsítványt, ha új klímaberendezést szereltet be, ha egy meglévő készüléket szereltet át másik helyre, illetve bizonyos esetekben akkor is, ha javíttatni kell a klímaberendezést.

Hogyan kell kitölteni a Telepítési Tanúsítványt?

  1. A megrendelő

A megrendelőnek csak az első oldal első felét kell kitöltenie. Itt kell nyilatkozni arról, hogy képesített szakembert bízott meg a beszereléssel, és engedéllyel rendelkező cégtől vásárolta a klímát. Majd ezt a nyilatkozatot alá is kell írnia.

  1. A klímaforgalmazó

A második oldal első felét a klímát értékesítő cég tölti ki. Itt kell megadni a vállalkozás adatait, a klíma típusát, a hűtőközeg nevét, tömegét és CO2-egyenértékét. Szintén alá kell írnia a forgalmazónak.

  1. A szerelő

A második oldal második felét a szerelő tölti ki. Itt kell megadni a klíma gyári számát, a beszerelés helyét és a szerelés dátumát. A szerelőnek be kell jelentenie a beszerelést a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) rendszerében.

Tipikus hibák a Telepítési Tanúsítvány kitöltése során

Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan sok hibát hajlamosak véteni az emberek a kitöltés során. A leggyakoribb hiba, hogy a megrendelő nem töltheti ki a teljes tanúsítványt, vagy olyan helyeket is kitölt, ahová nem kellett volna írnia. Fontos, hogy csak és kizárólag azokat az adatokat töltsük ki, ami ránk vonatkozik, ha cégként vásárolunk, akkor céges adatokat, ha magánszemélyként, akkor a természetes személy adatait.

A második oldalt ne töltsük ki, azt a képesített személynek kell megírnia. Ne dátumozzuk előre a második oldalt, és nincs szükség a készülék típusának, gyári számának beírására sem – ez is a többi fél dolga lesz.

Fontos, hogy a tanúsítvány minden kötelező mezője ki legyen töltve. Hiányos kitöltés esetén az NKVH visszautasíthatja a bejelentést, ami további adminisztrációs terhet róhat a megrendelőre.

A tanúsítványt mindhárom félnek alá kell írnia. A megrendelő az első oldalon, a forgalmazó a második oldal első felén, a szerelő pedig a második oldal második felén írja alá a nyilatkozatot.

A szerelőnek egy példányt kell adnia a Telepítési Tanúsítványból a megrendelőnek. Ez a példány igazolja a szakszerű beszerelést, és később bemutatásra kérhetik a hatóságok.

Amennyiben a Tanúsítvány kitöltésével bármilyen kérdése felmerül, forduljon hozzánk bizalommal. Fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink minden segítséget megkapjanak a pontos és precíz kitöltéshez.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (110 szavazat)