Klíma karbantartás és tisztítás

A klímaberendezés rendszeres karbantartása és tisztítása nem csupán higiéniai és egészségügyi szempontból fontos, de az extra költségektől is megkímélhetjük magunkat. De vajon milyen időközönként érdemes klíma karbantartást végezni? Csak szakember csinálhatja vagy akár mi magunk is házilag? Ebben a cikkben ezekre és más hasonló kérdésekre fogunk választ adni!

Miért fontos a klíma karbantartása és tisztítása?

A klímaberendezés beltéri egységének a feladata a lakásban lévő levegő hűtése vagy fűtése. Ahhoz, hogy ez a folyamat végbe mehessen, a készülék hőcserélőjén keresztül nagy mennyiségű levegő áramlik át.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy a por milyen hamar meg tud jelenni a bútorokon. Ez a klímaberendezésben hatványozottan igaz, hiszen a por a levegővel együtt bekerül a készülékbe. A beltéri egység tetején lévő ventilátor beszívja a levegőt, az alján pedig kifújja. Miközben a levegő átáramlik a hőcserélő lamellák között, a levegő lehűl, vagy épp felmelegszik. A folyamat közben a por megtelepszik a lamellákon, ráadásul hűtés közben még a kondenzvíz is kicsapódik, így a por sokkal könnyebben ott ragad. Különösen igaz ez azokban a lakásokban, ahol házi kedvenc is tartózkodik.

Az ilyen elhanyagolt és nedves körülmények igencsak kedveznek a penészgomba és az egyéb baktériumok elszaporodásának. Amennyiben ez megtörténik, ezek a kórokozók a légáramlattal együtt bekerülnek a levegőbe, amelyet belélegzünk. Ennek következményeképp megjelenhetnek a légúti megbetegedések is. A klímaberendezés rendszeres, szakszerű tisztítása és karbantartása így védi egészségünket is.

A klíma karbantartását egészségünk megóvása mellett a garancia miatt is fontos elvégeztetni, hiszen a rendszeres karbantartás a garancia érvényesítésének egyik feltétele, amennyiben a készülék meghibásodik.

A klíma karbantartása házilag is lehetséges?

A szűrők tisztítását meg lehet oldani házilag is, hiszen léteznek különböző márkájú fertőtlenítő hatású klímafolyadékok. Azok számára, akik rendszeresen küzdenek légúti megbetegedésekkel, a klíma házi tisztítása segítség lehet, mivel nekik érdemes ezt egy szezonon belül többször is elvégezni.

Fontos azonban tudni, hogy a klímaberendezés házilag való kitisztítása nem helyettesíti a szakember által elvégzett szakszerű klímakarbantartást. A szakemberek olyan ipari tisztítószert alkalmaznak, melyek bejutnak a lamellák közé és fémtisztára oldják azokat. Ennek következtében a készülék belseje tökéletesen megtisztul. A házilag használt klímatisztító szerekkel ezt a hatást nem lehet elérni.

A klímaberendezések rendszeres karbantartása azért is fontos, mert ha hagyjuk elszennyeződni a beltéri egységet, akkor az is előfordulhat, hogy egy klímatisztítás már nem elég, és a klíma átmosására van szükség.

Mivel ez egy sokkal bonyolultabb és hosszabban tartó folyamat, a költsége is jóval magasabb. Arról nem is beszélve, hogy a készülék extrém elszennyeződése miatt sokkal piszkosabb munka is. Ezért is érdemes a klíma karbantartását évente legalább egyszer szakemberrel elvégeztetni.

Hogyan történik a klíma tisztítása és karbantartása?

A karbantartási folyamat magában foglalja mind a beltéri, mind pedig a kültéri egység alapos kitisztítását. Amíg a beltéri egység elkoszolódása az egészségünkre lehet káros hatással, addig a kültéri egység karbantartásának hiánya az áramköltségeket emelheti meg.

A klímakészülék elhanyagolása hosszabb távon megemelkedett áramfogyasztással jár, mindamellett, hogy a készülék működése egyre hangosabbá, zajosabbá válik és az is előfordulhat, hogy egy idő után kellemetlen szagot áraszt magából.

A klíma tisztítása nem tart sokáig, hiszen ma már modern és hatékony tisztítószerekkel dolgozhatunk.

A klíma tisztításának folyamata

A beltéri egységnél folyóvizes lemosást alkalmazva elvégezzük a porszűrők tisztítását. Ezután következik a hőcserélő és annak kondenzátorának vegyszeres fertőtlenítése, amely a megtelepedett gombákat is elpusztítja. A vegyszerrel leoldott szennyeződések a kondenzvíz-elvezető csövön keresztül távoznak, amely így szintén megtisztul.

Ezután a készüléket gőztisztítóval is alaposan áttisztítjuk, amely a háztartási baktériumoktól is megtisztítja a klíma belsejét. Az átgőzölés után ellenőrizzük az eltávozó kondenzvizet, majd visszatesszük az átmosott szűrőket. Attól függően, hogy mennyire poros a környezet, és hogy mennyit megy a klíma, a szűrőket egy bizonyos idő után érdemes kicserélni.

Végezetül ellenőrizzük a befújt hőmérsékletet, valamint klímahatékonyság-mérést is végzünk.

A kültéri egység áttisztítása is alapvető fontosságú, hiszen működés közben ez is elkoszolódik. A különböző szennyeződések lerakódása következtében a klíma hatékonysága csökken, az áramfelhasználása viszont növekszik.

Általános állapotfelmérést végzünk, átvizsgáljuk a készüléket és a vezérlést is leellenőrizzük. Felülvizsgáljuk az elektromos kötéseket és csatlakozásokat.

A kültéri egységet magas nyomású mosóval alaposan áttisztítjuk, majd felülvizsgáljuk a csőszigetelést és a gumialátéteket is átvizsgálásnak vetjük alá.

A karbantartási folyamat része az is, hogy kollégáink a készülék garanciafüzetében szakszerűen dokumentálják a tisztítást. Pecsétjükkel és aláírásukkal is igazolják a karbantartás elvégzését, így egy esetleges műszaki probléma felmerülése esetén a forgalmazónak mindenképp vállalnia kell a készülékre vállalt garanciát.

Ezek a karbantartási folyamatok nélkülözhetetlenek, hiszen elhagyásuk nem csak a már említett energiafelhasználást növelik meg, hanem a készülékek élettartamát is jelentősen megrövidíthetik.

A rendszeresen és szakszerűen karbantartott klímaberendezés az egészségünkre is jó hatással van, hiszen amellett, hogy jó közérzetet biztosít, a szűrőknek köszönhetően a levegőt is folyamatosan tisztítja. Ennek köszönhetően a belélegzett levegő is kevesebb szennyeződést tartalmaz. A klíma szakember általi karbantartását érdemes egy évben legalább egyszer elvégeztetni, hiszen ezzel nem csak az egészségünket védjük meg, hanem megkíméljük magunkat az elhanyagolás okozta plusz költségektől is.

Ajánlott cikkeink

5/5 - (431 szavazat)