Mit kell tudni a hőszivattyúkról?

A megújuló energiák használata egyre népszerűbb, melyben az otthonfelújítási támogatásnak is nagy szerepe volt, így a hőszivattyúkat is számos háztartásban megtalálhatjuk. De pontosan miben is rejlik ennek a megoldásnak az előnye és hogyan lehet hasznára a hőszivattyú beszereltetése otthonába?

A folyamatosan dráguló energia, a környezetvédelem és a fogyatkozó energiahordozók az elmúlt években újabb és újabb megújuló energiaforrás használatát hívták életre, így egyre több otthonban találkozhatunk olyan eszközökkel, mint a napelem vagy a hőszivattyú.

Miért előnyös hőszivattyút választani?

A hagyományos fűtései rendszereknél sok család életében komoly problémát okoz a magas üzemeltetési költség, de nem ritkán az is, hogy egyes fűtési megoldások használatakor a káros anyag kibocsátás is magas.

Ezekkel ellentétben a hőszivattyúk jelentős energiamegtakarítással üzemeltethetők, így csökken a fenntartási, üzembentartási költség, de a CO2 kibocsátás is.

Hogyan érhető ez el?

A hőszivattyúk a hőtágulási energiát és a levegőből kinyerhető hőenergiát használják fűtésre és hűtésre, így elektromos áram csak a rendszer működtetéséhez szükséges.

Működési elve az, hogy fűtéshez sem szükséges forró vizet keringtetni, ehhez elég az alacsony (35-45 °C) vagy közepes (50-60 °C) hőmérsékletű is. Ezt a vizet pedig keskeny átmérőjű csövekben áramoltatja, így a hőleadás egyenletesebb és jobb, valamint sokkal kevesebb vizet kell felhasználni a rendszer működéséhez.

Hol használható hőszivattyú?

Mivel a levegő-víz hőszivattyúk épület mellett, tetőn, de akár szabadba nyíló helyiségben is elhelyezhetőek, ezt a rendszert az alábbi épülettípusok fűtésére lehet használni:

  • családi ház
  • társasház
  • kis, vagy közepes irodaház
  • középületek

Mik a hőszivattyúk előnyei?

Energia-, és költségtakarékos

Nem csak az elhasznált energiával, de a szükséges víz mennyiségével is spórolunk, így havi szinten érezhető lesz a spórolás mértéke.

Gyors, egyenletes meleg

A meleg víz keskeny csövekben való áramoltatásának hála a rendszer gyorsan felfűti a helyiséget és egyenletes hőmérsékletet biztosít.

Könnyű beszerelhetőség és kombinálhatóság

A kültéri egység a szabadba telepíthető, így nem foglal el értékes helyet az épületben és nincs szükség kémény építésére sem. Emellett könnyen hozzákapcsolható például napkollektorral is.

Programozott használat

Energia spórolható meg működési intervallumok beállításával. Ez szabadon variálható, akár naponta többet, vagy akár a hét minden napjára másikat állíthatunk be, így az időjárásnak és a szükségleteinknek megfelelő módon használhatjuk a rendszert.

Fűtésre és hűtésre

Nem csak fűtésre, hanem nyáron hűtésre is alkalmasak, így klímaként is megállják a helyüket.

Ha Önnek is kiemelten fontos a környezetvédelem és az energiatakarékosság, ezzel együtt pedig a kényelmes, meleg otthon, akkor válasszon hőszivattyút otthonába, melyet a Pelso Klíma Kft. szakértői szerelnek be!

5/5 - (116 szavazat)