A hőszivattyúk előnyei

Amennyiben korszerű, környezetbarát és gazdaságos fűtési rendszert keres, biztosan találkozott már a hőszivattyús rendszerek fogalmával. Az alábbiakban részletesen átvesszük, hogy mik is a hőszivattyúk előnyei. Így részletesen tájékozódhat, mielőtt belevágna egy hőszivattyús rendszer kiépíttetésébe.

A dráguló energia és a környezettudatosság mellett egyre nagyobb szerepet kapnak azon modern fűtési technológiák, melyek egyszerűen telepíthetőek, megkönnyítik a felhasználók életét és nem utolsó sorban pénzt takarítanak meg. Éppen ezek miatt egyre népszerűbb Magyarországon is a hőszivattyús fűtési rendszerek kiépítése.

Mi is az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy olyan környezetbarát berendezés, mely hőenergiát ad át terek között, általában egy zárt tér (lakás) és a szabadtér között. Általában a hőszivattyúkat lakások, házak fűtésére használják, de klímaberendezésként is üzemeltethetők. Villamos energiával működnek és hűtőközegük segítségével adják le a hőt. A fűtéshez a környezeti levegő, a föld vagy a talajvíz hőjét használják fel. Mivel egyaránt képesek hűteni és fűteni, igen közkedvelt berendezések, ugyanis nincs szükség egy külön klímaberendezésre, ha otthonunkat hűteni is szeretnénk. Továbbá csatlakoztatható napelemes rendszerhez is, így a működéséhez szükséges áramot a napelemről is kaphatja.

Milyen típusú hőszivattyúk léteznek?

A hőszivattyúk elsősorban abban különböznek, hogy honnan veszik a hőenergiát. Ennek kapcsán az alábbi változatokat különböztethetjük meg:

  • Levegő-víz hőszivattyúk
    A környezeti levegőből vonják ki a hőt és a fűtési rendszerben víznek adják le.
  • Talaj-víz hőszivattyú
    A talajból nyerik a hőenergiát, más néven geotermikus hőszivattyúknak nevezzük.
  • Víz-víz hőszivattyú
    Talajvízből nyerik a hőenergiát és lehűtve a talajba visszajuttatják azt.

Lássuk részletesen, mik a hőszivattyúk előnyei!

A hőszivattyú sok szempontból fantasztikus választás lehet otthonába. Az alábbiakban felsorolunk néhány olyan előnyt, amelyet a hőszivattyú telepítésével érhet el.

1. Alacsony szén-dioxid-kibocsátás

Maga a készülék nem éget fosszilis tüzelőanyagot, működéséhez csupán villamosenergiára van szükség, amely – ha nagyon környezettudatosak vagyunk – akár napelemről is biztosítható.

2. Kevés karbantartást igényelnek

A hőszivattyús rendszerek jellemzően kevesebb karbantartást igényelnek, mint a hagyományos gázkazánok.

3. Biztonságos

Mivel ezen készülékek nem égetnek tüzelőanyagot, jóval biztonságosabbak, használatukkal jócskán kevesebb kockázat jár.

4. Hűt és fűt egyaránt

A hőszivattyú fordítva is működhet, ami azt jelenti, hogy el tudja távolítani a hőt az otthonából, amikor meleg van, hasonlóan egy légkondicionáló készülékhez.

5. Hosszú élettartam

A hőszivattyúk élettartama viszonylag hosszú, akár 50 év is lehet, de az átlagos élettartam 14 és 15 év között van.

6. A beszerzési költségeket alacsony üzemeltetési költségek ellensúlyozzák

Tény, hogy a hőszivattyúk beszerzése és telepítése költséges beruházás, ám hosszútávon valóban megéri, ugyanis a kiadások többszörösét képesek megspórolni az üzemeltetési költségeken.

7. Kedvezményes áramtarifa

Mivel a hőszivattyús rendszer megújuló energiaforrásokat használ, ezért kedvezményes áramtarifát biztosít hozzá mindegyik áramszolgáltató: H-tarifa, GEO-tarifa.

A hőszivattyúk előnyei egyértelműen jelzik, hogy hosszú távon okos befektetést jelentenek. Tekintettel arra, hogy az üzemeltetési költségeken jócskán spórolhatunk, kényelmes és biztonságos, valamint hosszú távon is megbízható a használatuk, továbbá környezetbarát megoldást jelentenek a fűtésre és hűtésre, azt mondhatjuk, hogy a hőszivattyús rendszerek kiépítése abszolút megéri.

5/5 - (167 szavazat)